torstai 14. toukokuuta 2015

Copenhagen Beer Celebration 2015 - parhaat palat


Olimme kolmannen kerran mielestäni kiinnostavimmassa oluttapahtumassa, Copenhagen Beer Celebrationissa.  (Katso 2014 ja 2013)

Ryhmämme oli sama kuin viime vuonna; viisi henkeä täynnä hauskuutta. Hih.

Olimme nyt läsnä kaikkissa festarin sessioissa, joita oli yhteensä 4 kahden päivän aikana. Ja maistoimme 315 oluita samoista laseista. Jaamme nyt kaikki bakteerimme.Homma perustuu muuten festareilla siihen, että paikalla on kutsuttuna nelisenkymmentä parasta käsityöläispanimoa ympäri maailman. Ja he tuovat parhaimmat oluensa maistettavaksi, Kun kerran olet maksanut lipun hinnan (noin 250 euroa koko homma), niin maistat ilmaiseksi kaikki mitä ehdit. Olen vähän skeptinen siihen, miten tämä toimisi Suomessa, mutta Tanskassa se pääpiirteittäin toimii. Pari humalaista tuli nähtyä, mutta aika vähän kuitenkin. Yksi norjalainen olutbloggari oli kyllä aika hyvissä....

Kaikki perustuu siis nimenomaan maisteluun. Oluita saa vain noin desin kerrallaan (tosin huomasimme, että poikkeuksetta jos minä tai Nella haimme, saimme enemmän olutta lasiin kuin pojat). Todelliset olutraittaajat kirjaavat heti kaiken Ratebeer.com - iin tai Untappediin, mutta minä tyydyin kirjoittamaan oluet muistiin vanhanaikaisella tavalla - muistivihkoon.
Niin kuin näkyy, paikalla oli pari muutakin oluharrastajaa. 

Tietyt oluet ovat aina odotetumpia kuin toiset, joten kun festari avautuu, esm. Three Floydsin tiskille on aina hirveä jono. Onneksi Mika ja Tampereen pojat osaa rynniä. 
Me oltiin suomalaisen järjestelmällisiä. Menimme panimo kerrallaan kaikki oluet läpi. Mitä nyt minä vähän sekoilin ja hihkuin. Laitetaan unkarilaisuuden piikkiin. 


Safkana oli juustoja, hodareita, liharuokia ja ensimmäistä kertaa myös kasvischiliä. Jahuu. 
Tämän vuoden maistolasit olivat vähän isompia ja erilaisia. Kivat silti.
Koska koko homma on tanskalaisen Mikkeller-panimon järjestämä, heidän kamaansa oli myös laajalti myynnissä. Siinä sitä järjestemällisyyttä taas on. Katsottiin kaikki oluet tarkasti ja merkittiin ylös hyvät ja huonot.
Siinä sitä ollaan ensimmäisen päivän ja 180 oluen jälkeen. Kivaa on. 

Lempilista on tämänlainen. Tällä kertaa laitetaan 10 parasta joka sessiosta (eivät ole missään järjestyksessä):

Pe aamu

1. Three Floyds Dark Lords perusversio. Aina yhtä tasapainoinen ja täyteläinen. Pakko valita tähän vaikka tätä on maistettu jo ennenkin. 

2. To Ol Flour Sour 10 % - Todella kuiva, aprikoosinen ja seljankukkainen(mit siinä olikin). 

3. Omnipollo Yellow Belly en Sunday BA bourbo n peanutbutterbiscuit stout - Täysin smooth, heikosti maapähkinäinen. Taivas. 

4. Grooked Stave Pomegranate Petite Sour BA 5% - virkistävä, roséviinimäinen, raikas. 

5. Alpha State Raspberry Cheesecake IPA 6,5% - Makea, kermainen, hennosti vadelmainen. Aivan erilainen IPA. 

6. Gigantic 2013 Massive Barleywine Bourbon BA 13,5%  - Kirsikkainen, sherrymäinen, todella hyvä tyyppisnä edustaja. 

7. 8 Wired Wild Feijoa 2013 Ba Wour Fruit Beer 9,5% - Ananasta, raikkautta ja hedelmää löytyy tästä hedelmäisen happamasta ihanuudesta. 

8. Westerbrook Bitter Milk Rye Old Ale aged in Old Fashioned Barrow 8% - Rommirusinainen, hauska ja hyvä. 

9. Kernel London Sour Damson  Berliner Weisse with fruit 4,3% - Hapankirsikkainen, raikas janojuoma

10. Brekkeriet Levan Sour Ale 5% - Humaloimaton kesäjuoma!

Perjantai ilta:

1. Loverbeer Saison de´louvrier Serpilla 5,8% Timjamilla maustettu, ihanan mausteinen saison. 

2. Cigar City Leon BA 13%  - Rusinainen, luumuinen, jouluinen herkku. 

3. Siren BA Beer Ger Daydream 14% Imperial WHITE Stout - Ihan kuin toscakakkua. Hassua, valkoinen stout.

4. Brewdog Whiskey Sour 7% - Olut kuin viskisour-drinkki. Aika jees. 

5. Lervig Lords of Acid Passionfruit Berliner Weisse 4,7% -  Passionhedelmän parhaat puolet näyttävä raikas berliner weisse. 

6. Cellermaker Mad Nibs Double Milk Stout with Cocoa Nibs and Vanilla Beans 8,1% - Suklainen ja kaakaoinen tuhti stout, jota juo ilokseen 

7. Magic Rock Bearded Lady BA Chocolate Orange Grand Marnier BA Imperial Stout 10,5% - Prosenttejaan raikkaampi ja pehmeämpä tasapainoinen olut, joka olisi omiaan vaikka maustekakun tai juuston kanssa. 

8. Crooked Slave Progenitor Dry Hopped Sour Ale 6,2% - Mustaherukanlehteä henkivä, hauskan humalainen ja hapan ale. 

9. Basby BeerHop Whompus Imperial Red 10% - Tasapainoinen ja mielenkiintoinen, maukas ale. 

10. Greenflash Natcra Morta Plum Belgia Style Saison BA Redwine with Plum&Brett 5,5% - Hauskasti luumuinen, helposti juotava saison. 

La aamu

1. Brekkeriet Dansjaevlar Wild Sout 8,5% - Hyvin hapan ja paahteinen, mielipiteitä jakava olut. Ihana. 

2. Edge Taronja HoRyezon IPA with Honey&Oranges 7% -  Hauska IPA, jossa hedelmäisyys ja hunajaisuus tasapainoittaa kivasti iPAn humalaimaisuutta. 

3. Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout 11% - Stout joka maistuu täysin englanninlakritsalta. Tykkään. 

4. Alesmith IPA 7,2% - Hyvä perusIPA, puhdisti suuta mukavasti 

5. JesterKing Natural Union collab. with Prairie Framhouse Ale brewed with Lemon, Bee-palm and Rosemary 7,1% - Todella erikoinen, tuoksussa saatu rosmariini tuntumaan juuri sopivasti. Hyvä farmhouse ale. 

6. Beevertown Earl Phantom Lemon Sour dry hopped with Earl Grey tea 3,6% - Jääteemäinen rakas, kesäinen. Tätä teejuttua täytyy kokeilla. 

7. Alpha State Sorachi Black IPA 6% - Maussa apteekin salmiakkia, jota rakastan. Mukava jälkimaku. 

8. Jackie O Funky South Patch Fruited Brett Beer 6.5 % - Juuri oikealla tavalla maistuva bretti teki tästä todella maukkaan. 

9. Cellermaker Imperial Coffee and Cigarette Lightly Smoked Imperial Coffee Porter 10,4% - Porteriin on saatu maistumaan tupakan parhaat aromit. Pehmeä ja taapainoinen. 

10. Magic Rock Caffein Ball IPA 7,4% - Paahteinen, hauskasti jopa chilin hedelmäisyyttä sisältävä IPA. 

La ilta

1. Greenflash Superfreak Redwine Ba Blackcurrant 10,7%   - Herukkainen, vihreä, hapan. Lempimakujani. 

2. Magic Rock - Pina Collinson collab.with Stillwater Pineapple spur, saison BA with Brett 7% - Aivan kuin ananasvinegretteä. Erittäin hyvä. 

3. Siren Mrs. Brown 7% - Vaahterasiirappia, pekanipähkinää ja vaniljaa maussa ja raaka-aineina. Brown ale täyteläisellä aromilla. 

4. 7th Sun Hand of the end of my Arm Sour IPA 5,3&  - Kuin aprikoosikarkkia, hapanta ja katkeraa. Hyvin moderni IPA, mutta hyvä. 

5. Cykle Cykle Path Imperial Pale Lager 6%  - Hieno, puhdas ja maukas lager. 

6. Arizona Wilderness Soutr in the Redfield Red Berliner Weisse dry hopped in Eodorado and Sitre 3,9% - Hapan ja vähän maukkaampi berliner weisse, jossa raikkautta kuitenkin tarpeeksi. 

7. Bells Traverse City Third Coast Old Ale Whiskey BA Old Ale 12% - Hedelmäistä aromia pursuva, täyteläinen ale. 

8. Warpiggs Mud Cake with Orange Peel BA Tokaij Milk Stout 7% - Hämmästyttävän kevyt stout, jossa makua kuin ihanassa suklaakakussa.

9. Sideproject Blueberry Flanders Missouri Wild Ale 7% - Suuta kuivattava, hyvin hapan mutta ihana ale.

10. Cigaer City Hunapu´s Imperial Stout Spiced IS 11% - Luumukiisselinen ja kanelinen tasapainoinen imperial stout. 

Yleisesti tarjolla olevista oluista voisi sanoa, että IPA-oluita oli edelleen paljon, hyvälaatuisia, mutta hieman väsyttäviä ja samanlaisia. Muuten oluttrendi tuolla jakaantui hieman; toisaalta hyvin tummiin, tuhteihin keskitummiin ja tummiin oluihin kuten imperial stoutit ja toisaalta kevyisiin ja raikkaisiin oluisiin, kuten berliner weisset. Happamuus on pop jokaisessa oluttyypissä, samoin muiden kuin perus-raaka-aineiden käyttö. Suola, yritit, marjat ja hedelmät ovat läsnä oluissa kuten myös suklaa, kookos, vanilja ja kahvi. 

Ps. Katso festarikuvaus Tyttö ja Tuoppi-blogista.  Ja jos olet Untappedissa, katso myös Juha Sorsan lista tapahtumasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti