Vaikka kaikki jouluruokamme muuten ovat täysin unkarilaisia, suomalaiset kalat meilläkin ovat. On graavilohta, kylmäsavulohta, mätiä.
Ja tietysti silakkaa ja silliä. Tosin silliä syö lähinnä unkarilainen mamani ja minä, ja silakkaa veljeni Atti.
Lasimestarin silliä ja silakkarullia täytyy kuitenkin olla joka joulu. Ja meillä kaikki kalat nautitaan lounaaksi jouluattona, kylmän oluen ja Unicumin kera.
Aija-tädin Lasimestarin silli
Aija-täti oli ensimmäinen täti, joka vahti minua kotona kun olin pieni. Tämä resepti onkin ollut joulupöydässämme aina siitä lähtien kun muistan.
2 suolasilliä, sormen kokoinen pala piparjuurta, 1 porkkana, 1 laakerinlehti, 2 punasipulia, noin 10-12 mustapippuria, 1 tl sinapinsiemeniä, 2 neilikkaa, 1 iso tai 2 pienempää lasipurkkia.
Mausteliemeen tulee 1 dl etikkaa, 1,5 dl vettä ja 1 dl sokeria.
Liota sillit yön yli. Sekoita mausteliemen ainekset, keitä ja jäähdytä. Sillä aikaa pilko viipaleiksi sipuli, porkkana ja piparjuuri. Pese sillit, leikkaa parin sentin viipaleiksi ja nypi ruodot pois. Laita puolet pippureista ja sinapinsiemenistä purkin/purkkien pohjalle. Lado kerroksittain sillinpalasia, porkkana-piparjuuri- ja sipuliviipaleita. Kaada mausteliemi päälle. Lisää loput sinapinsiemenet, ja pippurit. Työnnä laakerinlehti ja neilikat purkkeihin. Anna tekeytyä kylmässä kolme-neljä päivää.
Silakkarullat
Tämä ohje on 1970-luvun kirjasta Silakka - 200 eri valmistusohjetta, jonka on kirjoittanut aviopari Teinoset. Mamani sai tämän kirjan Annikki Vormalalta joskus vuonna 1972 mentyään töihin Kansallismuseoon. Mama unkarilaisena oli syönyt tätä silakkaherkkua ensi kerran ystävällään Hannelella ja tykännyt kovasti.
1/2 kg silakkafileitä, nippu ruohosipulia tai yksi sipuli viipaleina ja hakkeena, 1 tl suolaa, 2 tl sokeria, 1/2 dl etikkaa, 1 dl vettä, pari laakerinlehteä, 1/2 tl sinapinsiemeniä, suolaa ja pippuria.
Ripottele suolaa ja pippuria silakkafileiden päälle. Rullaa fileet, laita keskelle ruoho- tai tavallista sipulia hakkeluksiena ja laita ne tulenkestävään vuokaan. Tee liemi etikasta, suolasta, sokerista ja vedestä. Kaada se silakkafileiden päälle. Laita myös laakerinlehti ja loput sipulit ja sinapinsiemenet. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 1/2 tuntia.
Tätä kirja kertoo ruuan tarjoilusta: Tämä silakkaruoka on ollut yleinen Suomessa ainakin 1900-luvun alusta. Ruuan voi tarjota joko lämpimänä tai kylmänä.
Meillä tämä syödään aina kylmänä, osa joulun kalapöytää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti