maanantai 16. tammikuuta 2023

Viikon resepti: Galette-avopiiras kahdella täytteellä

 

Punajuurisinihomejuusto - ja porkkanagouda-galettepiirakat, ihan parhaita vaikka iltapalaksi. Helppoa ja suhteellisen halpaakin. Ranskalainen galette-avopiirakka on täydellinen mille vaan täytteille, suolaisena tai makeana. Ja saa näyttää vähän ronskilta, ei tarvitse olla täydellistä.

 


Galettepohja
 
• 3 dl vehnäjauhoja
• 1,5 dl rahkaa tai turkkilaista jogurttia
• 100 g kylmää voita
• 3 rkl maltaista olutta (red ale, amber ale, dark lager)
• 1/2 tl suolaa
• 1-2 dl tuoretta salviaa/timjamia/muuta tuoreyrttiä silputtuna
 
Sekoita kulhoon käsin jauhot, suola ja rahka. Lisää taikinaan yrttisilppu. Nypi voi joukkoon pieninä nokareina, kunnes saat tehtyä tasaisen taikinan, lisää olut ja tee taikinasta pallo. Jaa pallo kahtia, litistä puolikkaat, paketoi kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi.
 
Laita uuni päälle 200 asteeseen. Ota toinen taikina jääkaapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Levitä täyte keskelle ja jätä noin 3 cm reunoilta tyhjäksi. Taittele reunat sisäänpäin hieman rypyttäen.
 
Galette oluessa haudutetuilla porkkanoilla ja goudalla
 
• 4-5 porkkanaa viipaleina
• 1 dl maltaista olutta
• 1 rkl hunajaa
• Suolaa ja mustapippuria
• Noin 1 dl goudajuustoa
 
Keitä porkkanaviipaleet al denteksi hunajan ja oluen kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä keitinlientä hieman siirappimaiseksi. Levitä porkkanat galettetaikinan päälle, pirskota niille keitinlientä ja raasta lopuksi päälle juustoa.
 
Galette olutpunajuurilla ja sinihomejuustolla
 
• 4 punajuurta viipaleina
• 1 dl maltaista olutta
• 1 rkl hunajaa
• Suolaa ja mustapippuria
• Noin 1 dl sinihomejuustoa
Keitä punajuuriviipaleet al denteksi hunajan ja oluen kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä keitinlientä hieman siirappimaiseksi. Levitä punajuuret galettetaikinan päälle, pirskota niille keitinlientä ja murusta lopuksi päälle homejuusto.
Paista uunin keskitasolla kullanruskeaksi n. 35-40min, pirskota hieman oliiviöljyä ja sormisuolaa ja syö haaleana tai kylmänä. Nauti juuresgalette maltaisen oluen, kuten red alen, amber alen tai bockin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti