sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Miksi omia saavutuksia kannattaa juhlia?Olen huomannut, että Suomessa usein menestyminen kätketään ja sitä ei ainakaan suureen ääneen julisteta muille. On sitten kyse taloudellisesta menestyksestä, jostain yksittäisestä isosta tai pienestä saavutuksesta tai kunnianimityksestä, sitä pidetään itsekehuna, jos itse kertoo siitä muille, joko livenä tai edes sosiaalisessa mediassa.

Kulttuurisesti kokonaan ja geneettisestikin puoliksi unkarilaisena minun on vaikea ymmärtää tässä suomalaista vaatimattomuutta. Usein pohditaan, kannattaako edes järjestää juhlat jos saavuttaa jonkun tutkinnnon tai kunniapalkinnon. Harvemmin edelleen somessakaan näkee päivityksia tai juhlintaa tyyliin vaikka"minä voitin X-palkinnon","väitöskirja hyväksytty parhaan arvosanoin" tai "sain kunniamaininnan X". Jos näitä tämäntyylisiä päivityksiä löytyy, ne ovat yleensä aina ryhmäsaavutuksia. Ja jos juhlat järjestetään, sen tekee joku muu.

Miksi omia saavutuksia on niin vaikea kertoa ja juhlistaa? Kun katson ympärilleni, suurin osa työkavereista, ystävistä ja perheestä tekee kovaa työtä omien unelmien saavuttamiseksi. Kun unelma vihdoin saavutetaan tai työ palkitaan, sitä pitäisi minusta ehdottomasti julistaa ja juhlia.

(Tämä on eri asia kuin itsekehu, jota suomalaiset ei onneksi mielestäni myöskään tee.)

Minä sanon, että omalle itsetunnolle tekee hyvää, kun kovan duunin jälkeen saavuttaa jotain, niin ilmoittaa siitä itse (vaikka somessa tai livenä) ja juhlii sitä näyttävästi. Saavutukselle kannattaa järjestää juhlat, hankkia jotain himoittua tai muuten huomioida oma saavutus. Nimittäin jos ei omia saavutuksiaan huomioi tarpeeksi, ei anna kunniaa myöskään sille kaikelle työlle, mitä on saavutukseen laittanut. On se sitten kunniapalkinto, valmistuminen tai joku yksittäinen iso työ, sen merkityksen selventäminen itselleen julistamisen ja juhlinnan kautta, on iso osa oman työn ja onnistumisen tunnustamista.  Ja onnistumisen tunnustaminen itselleen saa olon tuntumaan paremmalta ja motivoi myös tavoitella unelmiaan tulevaisuudessa.

Juhlikaa siis ihmiset omia saavutuksianne ja julistakaa ne maailmalle! Mitä useampi tekee sen, niin sen parempi, niin ehkä turhan vaatimattomuuden aika muuttuu.

On myös hyvä, että on olemassa palkintoja, joilla tunnustetaan  taitavien saavutukset. Olin tällä viikolla todistamassa monen ammattilaisen palkitsemista ravintola-alan Pro Gaalassa, josta myös seuraavat juhlintakuvat ovat. Näissä juhlissa tulee aina valtavan hyvä olo kaikesta palkitsemisesta ja onnesta mitä näki, joka minusta välittyy hyvin kaikista alla olevista kuvista. Palkitut (ja ehdokkaat) ovat tehneet kovaa työtä ja ovat niin ansainneet kaiken suitsutuksen mitä juhlissa saivat. Hyvä kaikki te. Erikoisen iloinen olen, että opetyökaverini Henkka palkittiin Pro Opettajana.

Juhlitaan enemmän onnistumisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti