sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Gastropub Stone´s - Burgerille bisse

Yhteistyöpostaus

Olutta tehdään nyt joka lähtöön. Oma käsityönä tehty olut on erinomainen lisä ravintolalle tai kaupalle ja jopa yritykset tilaavat itselleen omia oluita.  Johonkin tai jollekin räätälöity olut on siis tullut jäädäkseen.

Mutta itse pääsin mukaan projektiin, jollaisesta en Suomessa ole vielä kuullut. Gastropub Stone´s  Helsingistä päätti kutsua koolle kasan asiakkaitaan ja yhdessä heidän kanssaan räätälöidään oma olut kuukauden burgerille. Eikä vain mille tahansa burgerille, vaan korealaistyyliselle kimchiburgerille. Tämä burgeri tulee ravintolaan syyskuussa, joten oluen suunnittelu aloitettiin nyt. Olen superinnostunut projektista, koska oma lempiasiani oluen kanssa on siihen sopiva ruoka, ja kun pääsee suunnittelemaan olutta tietyn ruuan mukaan ihan alusta asti, niin se on sekä mielenkiintoista että palkitsevaa.
Koska olut tehdään räätälöidysti tälle burgerille, tarvitaan panimo. Tässä projektissa onkin mukana Nokian Panimo joka vastaa oluen tekemisestä ja tietysti on mukana alusta asti myös suunnittelussa. Minä taas konsultoin ja dokumentoin koko homman. Onko vähän mielenkiintoista? No on.

Kokoonnuimme siis oluen ja ruuan merkeissä Stone´siin, asiakkaat, Stonesin jengi, minä ja panimolaiset. Joimme oluet ja rupesimme pohtimaan tulossa olevan oluen luonnetta.

Aloitimme projektin tutustumalla toisiimme ja maistelemalla erilaisia oluita ja eri tyylilajeja Nokian Panimon valikomasta.  Samalla pohdimme tulevan oluen käyttöä ja asiakaskuntaa. Millaisesta oluesta ravintolan asiakkaat pitävät? Mitä makuja oluessa tulisi olla? Mistä raati itse pitää? Samalla kaikki kirjoittivat maistettavista oluista omia muistiinpanojaan, joita sitten käytiin yhdessä läpi.Sitten tuotiin esiin itse burgeri. Kimchillä maustettu, tulisella korealaisella bbq-kastikkeella ryyditetty burgeri, pihvi mediumina. Paljon vahvoja makuja ja runsautta.


Maistoimme myös burgerin raaka-aineet erikseen ja fiilistelimme niitä.  Lisäkkeeksi saimme toki myös ranskalaisia ja paistettua bataattia (jonka syömisestä vastasin minä 50%sesti...)


Oi, nuo pihvit! Vähänkö voisin elää niillä.Testasimme Nokian Panimon oluita myös ruuan kanssa. Mietimme vehnäoluen, tumma lagerin, american pale alen, inkivääri-alen ja lagerin kautta, mitä erilaisia aromeja näistä oluista tulisi burgerioluessa olla ja mitä kaikkea tulisenmakea kimchiburgeri oikein vaatii.Keskustelua oli paljon ja olutta mietittiin monelta eri kannalta. Hauskaa oli, että koolla oli hyvinkin erilaisia oluenjuojia;  jo harjaantuneita olutharrastajia, aloittelevia oluenkuluttajia ja vähän kokemattomampaakin oluenjuojaa. Lisäksi saimme käyttömme Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkaman ammattitaidon. Riitta sai hyvin kiteytettyä työryhmän maku- ja aromiajatuksia illan keskustelussa.  Poimimme tiettyjä makuja, joita sitten mietimme eri kanteilta. Teimme erilaisia taulukoita, joille kirjoitimme ajatuksia oluesta. (Hahaa, tuo alla oleva ei sitten ole lopullinen...)Lopuksi saimme yhteisestä ajatuksesta kiinni. Oluen luonne oli syntynyt. Kilistimme vielä syntyneelle olutidealle ja onnittelimme yhdessä toisiamme.

Tämä syntynyt olut tullaan panemaan yhdessä koko työryhmän voimalla elokuun alussa Nokian Panimolla. Maistaa sitä saa syyskuun alussa. Vähän jännittää. Mutta hyvä siitä ainakin tulee.

Tämä kirjoitus on osa sarjaa, joka tehdään yhteistyössä Gastropub Stone´s:n kanssa. Sarjassa seurataan kimchiburgerille räätälöidyn oluen koko syntyprosessia alusta loppuun asti. Seuraavaksi sarjassa käsitellään millainen on hyvä hampurilaisolut ja kerrotaan kimchiburgerista lisää....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti