tiistai 30. maaliskuuta 2021

Viikon resepti: Uppomunat ja pääsiäisen olutsuosikit

Pääsiäiseen kuuluvat kanamunat. Siksipä viikon resepti on uppomunat, jotka minut on opettanut tekemään BarLaurean Michelin-tähtikokki Jarmo Vähä-Savo. Tässä nämä erinomaiset uppomunat paahdetun parsan ja pekonin kera.

 

Ohessa Jarmolta saatu oiva ohje:  

Uppomunat

  • 3 l vettä
  • 1,5 dl etikkaa
  •  Kananmunia
  • Tässä lisäksi: Uunissa paahdettua pekonia ja parsaa

Kiehauta vesi ja etikka mahdollisimman syvässä kattilassa. Anna sitten porista miedolla lämmöllä. Tee kauhalla pienoinen pyörre kattilaan ja humpsauta lasiin rikottu muna yksi kerrallaan varovasti mahdollisimman lähellä vettä kattilaan keskelle. Ajasta niiden kypsyminen neljään minuuttiin (mulla meni yli, mokasin). Laita joko heti tarjolle tai sitten kylmään veteen, jossa jäitä, jos teet suuremman määrän. 

Kaupan päälle pääsiäisen olutsuositukset, olkaas hyvät!

Pääsiäisperinteeseen usein kuuluu kanamunaruokien nauttiminen, lammas lisäkkeineen, vaniljainen pasha ja mämmi sekä suklaamunat.

Kanamuna on haastava viinin kanssa yhdistettäessä, mutta erilaiset oluet kuten vaalea lager, rapsakka pils, vaalea belgi-ale tai belgityylinen vehnäolut, greippinen NEIPA tai session IPA nauttivat kananmunan ja kanamunaruokien seurasta. Jos alkupalapöydässä on kalaa, samat oluet sopivat myös kalaruokien kera. Ja jos haluaa tarjota jo parsaa, sekin menee näiden oluiden kanssa. 

Pääsiäispöydän oikeutettu kuningas on usein lammas, jonka kanssa voi nauttia hieman tuhdimman makuisia oluita. Sisältä punertava lampaankare sopii tumman porterin, stout- tai imperial stout - oluen kanssa, kun taas lampaanpaisti sopii karamellimaisen IPA-oluen tai maukkaan bock-oluen kanssa. Myös tuhdit tummat belgityyliset oluet käyvät hyvin pääsiäispöydän lampaan kanssa. Erilainen makunautinto tulee lampaan ja hedelmäisen kriek-oluen yhdistämisestä, nam. 

Kasvissyöjän pääsiäinen voi koostua lampaan tavoin tehdystä munakoisosta, juurespadoista ja risotosta. Silloin oluelta vaaditaan makua, mutta ei liikaa humalointia. Hyviä oluita ovat tummat ja vaaleat luostarioluet, tuhdit doppeldockit, marjaiset hapanoluet, maltaisat red- ja brown alet, sekä hedelmäinen saison-olut. Humalafani voi nauttia pääsiäisen kasvisruokien kanssa session IPA- tai NEIPA- olutta. 

Rahkajälkiruokien kanssa kannattaa nauttia mehukkaita hedelmäoluita, kirpeitä hapanoluita tai sitrusmaista NEIPAa. Mämmin seurana voi juoda joko porteria tai voimakkaamman makuista imperial stouttia, jos pitää mämmistään runsaan kerman ja sokerin kera. 

Aterian voi päättää suklaamuniin, joiden kanssa sopivat niin tummat stoutit ja porterit, tuhdimmat imperial stoutit, kirpeät hapanoluet, kuten oma suosikkini vadelmainen hapanolut tai tuhdit tummat belgidubbelit. 


 

Oma pääsiäisolutlistani tänä vuonna on seuraava: 

  • Kanamuna ja pils 
  • Lammas ja tammikypsytetty krieklambic ja stout 
  • Rahka ja NEIPA 
  • Suklaamuna ja imperial stout ja marjahapan 

Ps. Jos unkarilainen erinomainen rahkapiirakka kiinnostaa, nappaa ohje TÄÄLTÄ.  Muita unkarilaisia pääsiäisruokia TÄÄLTÄ. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti