lauantai 23. tammikuuta 2021

Kelpaisko itselleen? - Ulkonäkönormeista tutkija Erica Åbergin kanssa

 Suurin osa meistä on useassa vaiheessa yrittänyt mahtua johonkin ulkonäkönormistoon. Itse ainakin olen potenut välillä voimakkaastikin "joukkoon kuulumaton" - fiilistä kun ei ulkonäön puolesta ole tuntenut olevansa samanlainen kuin muut.

 

Hassua on että nämä normistot on omassa elämässä vaihtuneet iän, elämäntilanteen tai vaikka populaarikulttuurin vaikutuksen myötä. Teininä halusi olla samanlainen kuin muut, nuorena naisena seksikäs ja  nätti, äitinä taas huolettoman "kaikki hallussa" - kaunis. Mikään noista ei kyllä onnistunut omasta mielestä.

Tosin kaikissa tilanteissa  olen halunnut aina olla varsamaisen hoikka, pitkäsäärinen ja pienirintainen,  vaalea ja huolettomasti huolellisen näköinen(sellainen kun ruotsalainen malli on, lappubikinit kesällä, muuten silitetty vaaleansininen, puhdas paitapusero päällä, hieman taipuisat, pitkät hiukset hulmuten). Sen sijaan olen aina ollut lyhytraajainen, isorintainen, tumma ja snadisti homssuinen.

Tässä juuri näistä eri elämäntilanteista pari kuvaa (ensimmäisessä 15v, sitten 25v ja 35 v) kaikissa olisi halunnut näyttää kuitenkin erilaiselta kuin näytti.

Nyttemmin hyväksyy ulkonäkönsä ehkä paremmin, vanheneminen on auttanut. Ulkonäköönsä on varmaan tottunut ja siihen kokonaisuudessaan kiinnittää vähän vähemmän huomiota. Tosin tämäkin vaihtelee, välillä peili on samanlainen vihollinen kuin ennenkin....

Tätä asiaa käsittelin Radio Helsingin Maanantaikappaleessa, jossa haastateltavanani oli ulkonäkötutkija Erica Åberg, jonka kanssa käytiin pitkä ja mielenkiintoinen keskustelu naisten (ja vähän miestenkin) ulkonäkönormeista, niiden muutoksista juuri esim. iän ja elämänrilanteen mukaan sekä paljon muuta mielenkiintoista ulkonäkönormistoon liittyen. Åberg on tehnyt aiheesta myös hyvin kiinnostavan väikkärin Turun yliopiston taloussosiologian laitokselle, vinkvink.

Erica Åbergin haastis on kuunneltavissa TÄSTÄ 25.1. jaksossa, noin kohdasta 0.25-1.00. Radio Helsingin netissä. Kannattaa kuunnella jos ulkonäkönormisto kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti