sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Oi, puolukka-omenapiiras


Pakkasesta löytyy aina tässä vaiheessa talvea puolukoita, jotka olen puoliksi sinne unohtanut. Eikä tarvitse pelätä, en todellakaan marjasta itse, vaan ostan halpoja puolukoita aina syksyllä ison kasan. Kuivaan osan, pakastan loput mitä emme jaksa syödä. Sitten talvella aina välillä muistan, että siellähän niitä pakkasessa on, kaivan esiin ja käytän vaikka missä. 

Tällä kertaa tein unkarilaisen isoäitini reseptillä puolukoista piirakkaa. Koska alkuperäinen resepti on omenalle, niin tässäkin on puolet omenaa vähän tasoittamassa puolukan kirpeyttä. Näin ei tarvitse myöskään niin paljoa sokeria, kun omena makeuttaa piirakkatäytettä. 

Hauskasti tässä menee myös oma perimäni sekaisin: unkarilainen omenapiiras kohtaa suomalaisen puolukan. 

 

 Omena&puolukkapiiras

1/2 kg jauhoja, 250 g huoneenlämpöistä voita, 1 kananmuna, 1,4 dl tomusokeria, 1 dl piimää/rahkaa. Täyte: 4 isoa omenaa, 2 dl puolukkasurvosta, vähän mantelijauhetta, 2-3 rkl sokeria tai siirappia.

Raasta omenat ja purista niistä mehu. Sekoita puolukkasose ja omenaraaste. Sekoita taikina laittamalla jauhot kulhoon. Tee syvennys jauhoihin ja pudota siihen kananmuna. Sekoita sitten sokeri myös. Nypi joukkoon voi. Lopuksi laita joukkoon piimä.

Tee taikinasta kaksi eri palaa.  Kaulitse ensimmäinen pala (noin 1/2 cm paksuksi), laita leivinpaperille. Sirottele taikinan päälle mantelijauhetta. Kaulitse toinen taikina. Laita omena tasaisena kerroksena ensimmäisen taikinan päälle. Ripottele omenan päälle hiukan kanelia ja siirappia.Laita toinen taikina päälle.

Voitele rahkalla tai piimällä. Pistele haarukalla. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuutin ajan.

Mainio herkku vaikka iltapäiväkahvin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti