sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Mitä olutta blinien kera?

Blinikausi on alkanut, jahuu!

Blinithän jos jotkut ovat olutruokaa. (kyllä niiden kanssa voi viiniäkin juoda, mutta kovat jätkät juo kyllä olutta).  Mutta minkä oluttyypin kanssa sopivat blinit parhaiten?

Paljon riippuu tietysti blinin täytteistä. Perustäytteethän ovat mäti, smetana, sipuli, kylmäsavulohi ja sienisalaatti. Kokeiluhaluiset voivat taas kokeilla vaikka palvattua lammasta smetanalla tai äyriäissalaattia. Nam.  Päämaut joka tapauksessa blinissä ovat tietty rasvaisuus ja suolaisuus, ovat lisäkkeet mitä vaan.

Perinteisin tapa on juoda vaalea lageria tai pilsiä blinien kanssa. Sillon oluen mieto maltaisuus tasapainoittaa kivasti blinin täytteiden suolaisuutta, kun samalla oluen hienostunut humalointi leikkaa blinin rasvaa.

Toinen hauska olut blinien kanssa on vaalea, hapan vehnäolut, kuten belgialaistyylinen witbier. Siinä taas oluen hapan hedelmäisyys leikkaa rasvaisuutta ja hento makeus toimii ruuan suolaisuuden kanssa.

Hieman erilainen, mutta hyvä vaihtoehto on red ale tai amber ale. Näissä oluttyypeissä on runsaasti karamellimaista makeutta, jotka taas toimii blinin suolaisuuden kanssa. Red- ja amber-alen humalointi on yleensä hieman puraiseva, joka sopii hyvin blinien rasvaisuuteen.

IPAn ystäville tiedoksi, että IPA ja APA on myös hyvä vaihtoehto blinien kanssa, kun valitsee niitä ei niin vahvoja IPA-oluita. Parhaita ovat sitrusmaisesti humaloidut session IPAt ja hedelmäiset, hieman havumaiset APAt. Silloin humalan aromi leikkaa blinin ja täytteiden rasvaisuutta, hennon karamellimaisuuden ja hedelmäisyyden tukiessa suolaisuutta.

Muistakaas, että myös blinitaikinaan voi lisätä olutta. Silloin kannattaa käyttää hyvin kevyesti humaloitua olutta, kuten lageria tai vehnäolutta, ettei humalan katkero peitä blinin muita makuja.

Olutblinit3 dl maitoa, 15 g tuorehiivaa, 3 dl tattarijauhoa, 1 dl vehnäjauhoa, 2 dl kuumaa maitoa, 1 dl vaaleaa, hennon katkeraa lagerolutta, 2 tl suolaa, 2 kananmunaa, paistamiseen voita
Sekoita keskenään haalea maito ja hiiva. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Peittele ja anna olla huoneenlämmössä noin neljä tuntia tai yön yli. Lisää taikinaan kuuma maito, olut ja suola. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja lisää valkuaisvaahto nostellen taikinaan. Paista blinit blinipannussa tai ohukaispannussa. 

Blinikuvat Meripaviljongista, missä pääsin etukäteen maistelemaan ravintolan blinitarjontaa. Ehdoton suositus, blinit olivat erinomaisen rapeita ja täytteet sopivat blineihin kuin nenä päähän. Erikoisihanaa oli äyriäissalaatti ja palvattu lammas blinien kanssa. Meripaviljongissa on Blinibrunssi sunnuntaisin, sinne vaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti