maanantai 22. joulukuuta 2014

Mieleistäni jouluruokaa ja olutta

Viimeiset joulureseptit tulee tässä.

Nämä ovat ilmestyneet Iltasanomien Joululehdessä, joka on myynnissä (yllätys, yllätys) jouluun asti. 
Olutsuosituksilla, tottakai.







Vaikka kehoitan ostamaan Iehden, voin kuitenkin varmaan paljastaa reseptit, jouluun kun on vajaa kaksi päivää. Joululiitteestä löytyy myös omnia muita kivoja reseptejä, joten kannattaa hankkia se.


Kalapöydän kunkku eli puolukkagraavattu lohi

noin 400 g nahatonta ja ruodotonta lohifilettä, loraus Sinebrychoff Jouluolutta tai Marsalkka Tumma Luomu lager, 2 ½ dl merisuolaa, 1 rkl kookospalmusokeria tai ruokosokeria, rouhittua valkopippuria, 2 dl puolukoita

Lisäksi:
Saaristolaisleipää, juoksevaa fariinisokeria, smetanaa, suolaa ja mustapippuria, rosépippuria

Sivele fileen pintaan olutta. Sekoita mausteet. Hiero mausteseosta fileen pintaan ja  kääri file tiukasti voipaperiin ja muovikelmuun. Laita jotain painoksi lohen päälle. Anna maustua jääkaapissa 12 tuntia. Avaa paketti ja hiero puolukat kalan pintaan. Paketoi kala uudelleen ja anna maustua vielä toiset 12 tuntia. Avaa kalapaketti ja pyyhi pinta puhtaaksi. Leikkaa lohi ohuiksi vinoiksi siivuiksi.

Sivele saaristolaisleipäviipaleet ohuelti fariinisokerilla ja paahda niitä uunissa hetki. Laita lohta leipäpalojen päälle, mausta halutessasi vielä suolalla. Lusikoi hieman smetanaa jokaisen leivän päälle, mausta mustapippurilla ja rosépippurilla. Erinomainen joulupöydän alkupala tai joulunajan illlanistujaisten pieni suolainen. Juomaksi reilusti jouluolutta tai hieman makeaa, tummaa lager-olutta.

Moderni rosolli eli punajuurta, vuodenjuustoa ja mallasglögisiirappia

Mallasglögisiirappi
1 dl mitä tahansa tummaa olutta, vaikka Rekola&Mathildedal Kyläpanimo Musta Valssi, 1 dl hunajaa, tähtianis, kanelitanko ja vaniljatanko

Lisäksi:
4 punajuurta, 300 g vuohenjuustoa.

Viipaloi kuoritut punajuuret ohuiksi viipaleiksi, pyörittele öljyssä ja laita uuniin noin 30-40 minuuttia 200 asteeseen. Valmista olutsiirappi keittämällä olutta ja hunajaa niin kauan, että keitos saostuu siirappimaiseksi. Poista mausteet ennen tarjoilua.

Asettele tarjolle kuumat punajuuriviipaleet lautasille, murustele päälle huoneenlämpöistä vuohenjuustoa. Kruunaa valuttamalla mallasglögisiirappia koko komeuden päälle. Nauti joulupöydän alkupalana tai iltapalana vaalean, hedelmäisen vehnäoluen kanssa, vaikka Keisari Elowehnä.

Parasta jälkkäripöytään eli paprika-mantelihilloke juustoille

2 kpl punaista suippopaprikaa kuutioituna,  1 dl manteleita, 1 dl vaaleaa belgialaistyylistä ale-olutta, Duvel tai Leffe Blonde, 2 dl ruokosokeria.

Keitä olut ja sokeri siirapiksi. Lisää paprikakuutiot ja mantelit. Keitä vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes paprikakuutiot pehmenevät.

Nauti jälkiruokajuustojen ja vaalean belgialaisen ale-oluen tai sitrusmaisen IPA-oluen, kuten Brooklyn East India Pale Alen kera.
 
Toisenlaisen joulumenun joulumakkaroineen löydät täältä.(klik)

Nyt ollaan valmiita jouluun. Perhe, safkaa, pelejä ja toivottavasti paljon lunta. Hyvää Joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti