perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulupöydän oluet


Annoin uusimpaan Imageen lyhyet suositukseni suomalaisista oluista suomalaiseen joulupöytään.
Imagen suositukset voi lukea tuosta tai vielä parempaa, ostaa lehden. 

Ajattelin kuitenkin vielä täydentää suosituksiani, kun blogissa ei tekstimäärä tai maa tee rajoituksia. Olen kuitenkin pitäytynyt joko kaupasta tai Alkosta saatavin oluihin, että niitä voi kokeilla.

Eli tässäpä 

Olutsuositukseni joululle 2014: 


Aperitiiviksi sopii hyvin glögin sijaan viileänä raikas vehnäolut, vaikka Hoegaarden, Lervigin White Dog tai Marsalkan Luomuvehnä. Jos löytyy, niin Ruosniemen Panimon Sihteeri voisi olla hauska myös.

Glögin tapaan sopii hunajalla maustettuna Rekolan Panimon Kesäkolli, vaikka nimi viittaakin väärään vuodenaikaan. Hih.

Kalapöytään kattaisin vaalean, hedelmäisen lagerin, vaikka Stella Artoisin,  tai sitten rapsakan pilsin, kuten legenda-pils Pilsner Uruquell tai lempi-pilssini, Rousalin Pils. Ale-puolelta suosin vähän humaloituja, hieman makeita golden aleja, kuten Maku Brewingin Golden Ale tai Coopersin Pale Ale, jotka tasapainottavat kalapöydän suolaisuutta ja mahdollista etikkaisuutta.

Meillä ei ole kinkkua, mutta jos/kun jollain varmasti on, niin siihen yhdistäisin itse maltaisen wieniläistyyppisen lagerin (oman duunini 6% jouluoluen), tumman alen, vaikka Malmgårdin Browm Alen tai tummahkon belgialen, esim. Leffe Brune, kinkun suolaisuuden ja rasvaisuuden takia. Myös sinapin kirpeys sopii hyvin noiden oluiden kanssa.  Ja tuhdin kermaiset laatikot menevät samoilla oluilla. Dobbelbock sopisi myös, esim. Ayinger Celebrator.

Meillä on kalkkuna,(resepti klik) joten olut voi olla hieman hedelmäinen ja humaloinniltaan aika mieto, koska kalkkunan liha on vähärasvaista ja maultaan kuitenkin aika mietoa.  Eli golden ale, pale ale tai vaalea belgia-le ovat valintani. Tässä voisi sopia esim. Malmgårdin Belge, perinteinen Newcastle Brown Ale tai Marsalkan Luomu Golden Ale.

Jälkkäriksi suklaan kanssa ehdottomasti vahva portteri tai imperial stout. Meillä tietysti lempi-portterini, SFF&Brooklyn Two Tree Porter, joka siinä olevan vaahterasiirapin takia on vähän makeampi kuin monet perinteiset portterit. Edellä mainitut tummat oluet sopii myös todella hyvin sinihomejuusto&pipari-yhdistelmän kanssa. Oi. Eivätkä ole huonoja hyvin luumuisten jälkkäreidenkään kanssa, tosin meillä ei luumujuttuja ole jouluna.

Unkarilaiseen jouluun, joka meillä kotona on, kuuluvat erilaiset makea pähkinäleivonnaiset, joiden kanssa vaaleat trappistit ovat parhaita. Chimay on aina hyvä tässä.

Juustojen kanssa juon barley wineä, josta esim. Laitilalla on hyvä vaihtoehto, Kievari Barley Wine. Tähän sopisi esim. myös Rekolan Panimon tuhti ale, Munkintie. Samat oluet käyvät myös taatelikakkujen ja muiden tuhtien kuivakakkujen kanssa. 

Olut on niin kiva juoma jouluna. Vähemmän alkoholia kuin monissa viineissä, mutta yhtä paljon makuja. Ja ruuan kanssa parasta. Minä äänestän oluen puolesta joulun ruokapöydässä.

Kippis joululle!

Kuva Liisa Valonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti