tiistai 13. joulukuuta 2011

Paras joululahja miehelle(josta hyödyt myös itse)!

Olen löytänyt parhaan joululahjan miehelle. Ja tästä joululahjasta hyötyy koko lähipiiri.

Ja tämä lahjahan on: Tattaraa....Paul Mercurion Cooking with Beer - Olut ja ruoka-keittokirja.

Tiedän mitä kaikki ajattelee; Tylsää, makkaraa ja raskaita ruokia ja jotain lager-olutta, huoh!

Mutta ei, tämä kirja onkin toisenlainen ja siinä piilee sen nerokkuus. Ruuat ovat sellaisia, joista nauttii niin miehet kuin naisetkin. Raaka-aineet ovat oivia, annokset kekseliäitä, eivätkä liian tunkkaisen rasvaisia.

Kirjan kirjoittaja on Paul Mercurio, aussilainen tv-stara ja julkkis. Tämä entinen tanssija (!) on myös kovan luokan kotipanija (hahhah). Paulin olut ja ruokafilosofia on mieleeni; hän haluaa luoda ruokaa, joka kunnioittaa oluttyyppejä, mutta ei maistu vain oluelta, vaan olut on yksi raaka-aine muiden joukossa.

Kirjassa on sekä paljonkin valmistamista vaativia aineksia, tietysti bbq-teemaisia olutruokia että kevyitä olutsnakseja. Kiva. Ja jälkkäreitä. Yksi oma suosikkini on Birramisu. Jo fanista nimestäänkin johtuen.

Kirjan visuaalinen ilme on hyvä, ilmava ja tyyni. Kuvat ovat loistavia. Oluet joita käytetään ovat pääosin ausseja, koska kirjan kirjoittajakin on, mutta ei hätää, niitä korvaavia tuotteita löytyy esimerkiksi seuraavasti:

Venhäolut, saison- Hoegaarden
Saksalainen vehnäolut - Franziskaner
Belgialainen ale, trappist ale - Leffe
Stout - Guinness
Hoppy ale, pale ale - Brooklyn American Ale
Lager - no mä otan KOFFia.
Porter - Sinebrychoff Porter
Dark ale - Leffe Brune
Dark lager - Budvar Dark Lager

Tietysti muitakin vaihtoehtoja on, mutta noi tiedän hyviksi ja hyvin kaupasta ja Alkosta saatavaksi.


kuva Cooking with Beer-kirjasta


Itse kun teen oluen ja ruuan piirissä töitä melkein joka päivä, olen sitä mieltä, että olut ja eri oluttyypit ovat huomattavasti monikäyttöisempiä ruuanlaitossa ja juomasuosituksena kuin Suomessa yleisesti ajatellaan. Olutta voi todella hyvin yhdistellä keveiden ruokien, salaattin, kasvisruokien, aasialaisen ruuan, jopa italialaisten tapasten kanssa. Kunhan valitaan oikea olut. Eihän viinistäkään puhuttaessa, puhuta vain keskitäyteläisestä punaviinistä vaan viinien monipuoliswesta ja ihanasta kirjoista.

Paul Mercurio ja minä omaamme saman ruokafilosofian oluen ja ruuan yhdistämisessä.Hyvä Paul.

Jos haluat olla tositositosi ihana jouluna, niin hankit miehelle tämän kirjan ja kokoelman oluita, joita hän voi hyödyntää ruuanvalmistuksessa ja juomasuosituksena. Minä hankkisin ainakin vehnäolutta, porteria, jotain alea, lageria ja stouttia.

Pidätte sitten ensi vuonna joka kuukausi oman olut ja ruoka-illan, jolloin hän kokkaa, yhdessä maistelette ja yhdessä arvioitte. Ruokaa, juomaa ja siitä puhumista, mikä voisi olla parempaa?

Ps. Itse sain tämän kirjan lahjaksi myös. Mikalta. Sydän.

Ps. 2 Kirjaa saa ihan Akateemisesta kirjakaupasta, hinta joku vajaa 30 euroa. Tai sitten Amazonista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti