tiistai 6. joulukuuta 2011

Paloja Argentiinan olutskenestä

Onneksi Mika on valveutunut oluen kuluttaja. Kun lähdin Buenos Airesiin, sain oluen joka piti rahdata särkymättä takaisin Suomeen, koska Mikan piti saada sitä maistaa. Ja siksikin tuli metsästettyä pienpanimo-oluita kaupungista sieltä sun täältä.

Ihan helppoa se ei ollut. Argentinan olutmarkkinoita dominoi Quilmes-niminen olut, jolla on noin 75% markkinaosuus. Huh. Aika hyvää duunii. Olut on jo jonkilaisen kansallisen symbolin maineessa ja sen värit;sininen ja valkoinen, ovat myös Argentinan lipun värit. Ja mikäs siinä, ihan hyvää se oli. Vaalea, hedelmäinen, jopa hieman makea lager-olut.

Itse panimo on 1880-luvulta ja saksalaisen siirtolaisen Buenos Airesin liepeille perustama. Tämä selittää oluttyypin, valmistusprosessin ja oluen maun.
Vaikka pääosa Quilmesiä on vaaleaa lageria, panimo myy saman tuotemerkin alla myös muita oluttyyppejä, kuten esim. bockia,stouttia, red lageria ja pilsneriä. En kylläkään ehtinyt noita maistaa. Tutustu itse netissä., tuolta. 

Pienpanimopuolella kuuluisin on Antaresin mikropanimo, tai kuten he sitä kutsuvat, "artesaanipanimo".  Espanjani on todella huonoa, mutta käsittääkseni panimo on etelämmässä, joissain Patagonian seuduilla. Lisäksi nettisivujen mukaan (kai), panimolla on omia bodegoita(pubeja), esim. Buenos Airesissa.

Itse tutustuin parhaiten Antaresin Imperial Stouttiin.


Tämä olut on hyvin intensiivisen paahtunut ja tuhti. Alkoholia kasi ja puoli, huhhuh. Tervaisen maukas, hyvin portterimainen. Hyvää oli. Kannatti roudata. Ja Mika sai pisteen kirjaan, tämä kun löytyy siitä 1001 beer before you die-raamatusta.

Toinen Antares-panimon tuote, johon tutustuin oli hunajaolut. Olen ihan hunajafriikki, joten kaikki missä hunaja maistuu, on minusta yleensä hyvää. Ja niin oli tämäkin. Kuiva, suodattamaton, vaalea olut, joka oli kuitenkin säilyttänyt sen hunajamaisen katkeranmakean aromin häivähdyksenä. Mikan mielestä tosin olut oli överihunajamainen, mutta se onkin väärässä.

Antares-panimo tekee myös stouttia, porteria, barley wineä ja jopa kölschiä! Molemmat maistamani oluet olivat laadultaan hyviä ja maukkaita, joten jos jossain näkee Antares-panimon tuotteita, kannattaa maistaa, katso vaikka tuolta.

Näkyvin kansainvälinen olutmerkki on ehdottomasta Buenos Airesissa Stella Artois. Muutenkin kansainvälisiä merkkejä näkyi jonkin verran. Kuten myös kansainvälisiä ravintolakonsepteja, mm. irkkupubeja. Oho.

Kirjoitinkin jo tuolla olutkaupasta, joka sijaitsee Buenos Airesin Palermossa. Hieno paikka.

Oluen perässä ei ehkä Buenos Airesiin kannata matkustaa, mutta kyllä Argentiinassakin olutta osataan tehdä! Olé!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti