maanantai 25. huhtikuuta 2016

KIPPIS - behind the scene ja kutsu LIVElähetykseen!


KIPPIS- Olut ystävien seurassa on lempiradiossani Radio Helsingissä pyörivät olutaiheinen radio-ohjelma, jota minä saan onnekseni juontaa.

Radio-ohjelma on ollut unelmani jo pitkään. Kun olin nuori, olin hetken stupparina ystäväni Tytin kanssa alkuperäisessä Radio Helsingissä Lepakossa, Ruoholahdessa. Se oli ihanaa. Jo sillon mietin, että radiotoimittajan työ on varmaan tosikivaa, mutta kun kaikki muukin kiinnosti, niin tie vei silloin yliopistoon lukemaan poliittista historiaa ja töihin ravintola-alalle. Radiounelmani laitoin jäihin. Kunnes sitten viime syksynä rupesin ajattelemaan sitä taas, nyt niin että olisi kiva tehdä radio-ohjelmaa nimenomaan oluesta, nykyisestä päätyöstäni. Ajattelin vain, ettei se varmaan kiinnosta ketään...

Sitten yhtäkkiä lukemattomien yhteensattumien johdosta, tämä unelma toteutui. Hiphurraa.

Kaikki kävi niin äkkiä. Ystävä, jonka olen tuntenut jo tosi pitkään hyvin, meni radioon töihin ja hänelle mainitsin tästä haaveestani tehdä radio-ohjelma, joka liittyisi olueen.  Hän innostui ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, juttelimme ohjelmasta jo Radio Helsingissä. Hyvin nopeasti ohjelman runko hahmottui, ja helmikuun alussa se oli jo ohjelmakartassa prime time-ohjelmana. Oi onnea!Kiitos Tapu ja Radio Helsinki.

Nyt ohjelmaa on tehty yli kymmenen jaksoa ja vielä on ainakin viisi jäljellä. Olen nauttinut joka hetkestä. Teemme ohjelmaa yhdessä Iken kanssa, jonka kanssa meillä menee sekä kemiat että sanat hyvin yhteen. Joka jaksossa on kaksi olueen liittyvää vierasta, joiden kanssa jutellaan aina jostain olutasiasta. Samalla maistamme aina yhden oluttyypin kolme variaatiota, mukana on aina yksi kotimainen olut, yksi klassikko ja yksi hauskasti erilainen. Ja koska rakastan ruokaa, tottakai syömme ohjelmassa livenä aina jotain, juuri siihen oluttyyppiin räätälöityä safkaa.

Koska rakastan tätä ohjelmaa, ajattelin tässä vaiheessa vähän vihauttaa ohjelmatekoa behind the scenes.
Paikalle juoksen yleensä suoraan päiväduunista, mukana oluet ja safkat.
Yleensä varaan hyvän paikan ja asetun taloksi.
Laitan vieraita varten lasit valmiiksi odottamaan studion ulkopuolella.
Leivon ja tai teen muuta safkaa oluiden kanssa, yleensä jotain helppoa ja hyvää. Tässä syötiin sienipiirasta ja juotiin pale aleja. 
Sitten vaan kahvikuppi eteen ja ohjelman läpikäyntiä. Mietin kysymyksiä ja aiheita, mitä voidaan käsitellä. Tietysti mielessä kyseisen ohjelman aihepiiri. Lisäksi meillä on tiettyjä kysymyksiä, joita käymme aina läpi, esimerkiksi ohjelmassa olevien henkilöiden oluttaustat sekä kuulumiset.

Kun vieraat saapuvat, käyn heidän kanssaan läpi ohjelman kulun. Otetaan me myös aina yhteinen valokuva, kuten tässä olutneuvos Jussi Rokan ja Tuopilinen-olutbloggari Jouni Koskisen kanssa. 
Viideltä Päiväkämmien jälkeen studioon. Haastateltaville kuulokkeet päähän, oluet kylmästä esiin ja ruuan roudaus. Kuulokkeiden tsekkaus, ja oman paikan haku.
Ikke vastaa ohjelmamme musiikista, josta listaa löytyy täältä.  Samalla hän kaatelee juomat, kommentoi keskustelua ja esittää hyviä kysymyksiä. Ikke on ihana.
Ja ohjelma alkaa! Ennen kuin aloitin ohjelmateon, ajattelin, että tunti on todella pitkä aika - miten keksin juteltavaa... Todellisuudessa koko tunti menee siivillä. Ohjelmassa on kolme osaa, jokaisen katkaisee biisi ja mainostauko. Ohjelman jokaisessa osassa maistetaan olutta, syödään ja jutellaan. Mainostauoilla katsotaan aktiivinen shoutboximme, poimitaan sieltä kysymyksiä haastateltaville ja keskitytään seuraavaan osioon. Ja sitten, hups, kello on kuusi ja koko ohjelma onkin ohi!
Lopuksi syödään ja juodaan rääppiäiset, tiskataan, jutellaan kaikki keskenjääneet aiheet ja joskus mennään jatkamaan asiaa oluelle.

Kaikki KIPPIS-podcastit aiheittain ja maisteluoluittain löytyvät alta. Reseptit ruokiin löytyvät myös täältä ohjelmatiedoista aina jokaisen aiheen alta.

Podcastit:
Oluen tarjoilu, IPA-oluet, ja nyhtökanaburgeri
Olutarinat, stoutit ja vaahtokarkkisuklaabrownie
Oluen raaka-aineet, vehnäolutta ja vuohenjuustocrostinit 
Oluen juonti saunassa ja ravintolassa, lagerit ja hapankorppumeetwurstirullat 
Oluen valmistus, saison-oluet ja mäskileipä
Kohtuullinen oluenjuonti, palealet ja sienipiiras
Olutkoulutus, juusto&oluttasting
Olutkirjoittaminen, lambicit ja vaniljajuustokakku
Kotioluen tekeminen, APA-olut ja vegequesadilla
Olutkirjat, portteri ja suklaa
Olutfestarit, luostarityyliset alet, parsaa ja parmankinkkua

Lopuksi KUTSU:

Ensi torstaina 28.4. KIPPIS-ohjelmaa pääsee seuraamaan ihan LIVE-nä St. Urho's Pubissa Töölössä. Tule paikalle! Saa tulla kysymään ja kommentoimaan. Tervetuloa!

1 kommentti: