torstai 14. huhtikuuta 2016

Arkiruokaa Ranskasta - Tartiflette

Tässä vähän tuhdimpaa arkiruokaa. Välillä näes täytyy syödä jotain, joka ikäänkuin maadottaa,  täyttää ihmisen ja saa aikaan turvallisen olon. Silloin tarvitaan perunaa ja juustoa.

No, tässä ruuassa sitä on. Nimittäin juustoa ja perunaa. Ja pekonia.

Kyse on ranskalaisesta, Savoyn alueen perinneruuasta, Tartifletestä. Tämä ruoka pohjautuu perunaan, josta se on nimensäkin saanut. Ensinmäisen kerran ruoka esiintyy keittokirjassa vuonna 1705, mutta on luultavasti ollut olemassa kauan jo ennen tätä. Tärkeä osa Tartifletteä on Reblochon-juusto, mutta sen voi kyllä korvata muillakin tuhdeilla ja rasvaisilla juustoilla.Me söimme tätä Pyhätunturilla koko päivän laskettelun jälkeen. Mikään ei voi silloin maistua paremmalta kuin tämä lämmittävä ja täyttävä ruoka. Mika on tämän ruuan mestari, ja hän siitä vastasi nytkin.

Tartiflette

1 kg perunoita, 2 sipulia, 2 pkt savukylkeä tai pekonikuutioita, 2 prk creme fraichea, 500 g eli kokonainen kiekko reblochon-juustoa tai /1/2 raclettejuustoa ja 1/2 brietä, suola ja mustapippuri, voita vuoan voiteluun

Keitä perunat kuorineen al denteksi. Pilko sipulit ja paista ne pekonin kanssa. Lisää sipulipekoniseokseeen creme fraiche ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivuta keitetyt perunat. Voitele uunivuoka voilla. Lado kerros perunaviipaleita vuoan pohjalle. Levitä kerros pekonisipuliseosta, sitten taas perunaa, pekonisipuliseosta jne. Voit halutessasi laittaa puolet juustosta kerrosten väliin. Lopuksi laita kaikki juusto/loppu juusto kerrosten päälle. Paista uunissa noin tunnin ajan, kunnes juusto on ruskisutnut, Voit lopuksi laittaa grillivastukset hetkeksi päällä.

Tarjoa vihreän salaatin kanssa. Juomaksi kevyt punkku.

Niin hyvää. Ja vaan paranee lämmitettäessä uudelleen.

Ps. Tartifleten kotikonnuilla löytyy t-pataa, tarraa ja jopa puskuritarroja jotka julistavat "In Tartiflette we trust".  Se verran kuuluisa ruoka on tämä.

3 kommenttia: