sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joululeipä lahjaksi


Joulu sen kun lähenee. Ja samalla tietysti joululahjat. Olen entistä vahvemmin sitä mieltä että monasti syötävät lahjat ovat parhaita.

Tämä mielessä syntyi jouluinen lahjaleipä: Venytetty ruisboston punaisella täytteellä. Täyte oli tällä kertaa aurinkokuivattu tomaatti&chorizo. Tämä leipä käy niin joulupöytään kuin juustojen kanssa naposteltavaksi. Ja miksi ei pelkästäänkin, sen verran mehukas ja maukas leipä on.



Näin leipä tehdään:

Tarvitaan: 2,5 dl kädenlämpöistä vettä, 1 rkl hunajaa, 1/2 pkt hiivaa, hyppysellinen kardemummaa, 1 kanamuna, noin 6-7 dl jauhoja ( 1/3 Myllärin Luomu Ruisjauhoja, 1/3 Myllärin Lumu Täysjyvävehnäjauhoja, 1/3 Myllärin Luomu Leivontakarkeita vehnäjauhoja), noin 1 dl oliiviöljyä.

Liota kädenlämpöiseen veteen ensi hunaja ja sitten hiiva. Lisää kardemumma sekä muna ja sekoita. Alusta lisäämällä vuorotellen kaikkia jauhoja ja viimeiseksi öljyä. Alusta öljy kunnolla taikinaan.

Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunnin. Meillä leipä kohosi kylmässä uunissa.


Tee täyte:

2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen, noin 5 cl pätkä chorizoa pienittynä, 1 dl parmesanjuustoa, 1 rkl tuoretta basilikaa ja pippuria. Aja sauvasekoittimella sileäksi.

Ota taikinasta noin desin pala sivuun. Kauli loppu taikina jauhojen avulla levyksi. Levitä täyte tasaisesti. Rullaa "kääretortuksi".  Laita leivinpaperoituun pitkään vuokaan. Taiteile päälle taikinanauhat sivuun otetusta taikinasta. Levitä koko komeuden päälle öljyä, sormisuolaa ja raasta lopuksi päälle vielä hiukan parmesania.



Paista 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.




Anna jäähtyä hieman ennen kuin paketoit leivän lahjaksi kivalle ihmiselle.






Me syötiin kyllä puolikas leipä ihan itse, loput lähti pakettiin....

Oli kyllä hyvää, suolaista, pehmeän rasvaista ja mehevää.  Maistui vielä seuraavanakin päivänä.



Jauhot sponssasi Myllärin Luomu.

2 kommenttia: