maanantai 26. syyskuuta 2011

Kookosjauhot - murr.

Yritin olla terveellinen. Ja taloudellisesti fiksu.

Sain Taralta 2 purkkia luomukookosjauhoja, joilla voi korvata tavalliset jauhot.Tämä kookosjauhohan tehdään kookosmaltosta, sen jälkeen kun siitä on ensin puristettu neitsytkookosöljy. Maltosta jäänyt kuitu kuivataan ja jauhetaan jauhoksi. Kookosjauho on terveellistä, kuitupitoista, sisältää 20% proteiinia ja on tietty gluteiinitonta. Eli hyvää tekee.

Niitä voi käyttää leivonnassa.  Lisätäkynä saa makeisiin leivonaisiin lempeän kookoksen aromin. Justjust.

Mut EI, kookosjauhot ei suostu käyttäytymään leivonnassa. Murr. Eilen oli viides kerta kun annoin niille mahdollisuuden. Tein takuuvarmoja omenamuffinsseja:

3 isoa omenaa, 2 kanamunaa, 3 dl sokeria (josta 2 palmusokeria 1 tavallista), 1 dl öljyä, 1,5 dl kaurahiutaleita, 3,5 dl jauhoja (nyt siis KOOKOSJAUHOJA), 1,5 tl soodaa, ripaus kanelia/vaniljasokeria. Lisäksi olen aina laittanut joukkoon pähkinöitä/kookoshiutaleita jne mitä kaapeista löytyy.

Kuori ja raasta omenat. Sekoita kanamunat ja sokeri kulhossa.Sekoita joukoon öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää puolet jauhoseoksesta kulhoon ja sekoita. Purista raastetusita omenoista mehu kulhoon ja sekoita taas. Lisää loput jauhoista ja sekoita. Lisää raastetujen omenoiden joukkoon 1 rkl jauhoja ja vähän kanelia. Sekoita omenaraaste taikinan joukkoon. (Tässä voi laittaa niitä muita juttujakin, kuten pähkinöitä).  Laita muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.


Siinä se on - kookosjauhomuffinssi
Muffinssitaikinan tulisi aina olla juoksevaa, että muffinsseista tulee ihana mehukkaita. No, kookosjauhot imi heti kaiken nesteen ja taikina oli kuivaa kuin hiekkaranta. Laitoin 2 dl omenamehua lisää. Ei mitään vaikutusta. Vielä 1 dl lisää. Ei vaikutusta. Anna olla, sanoin ja laitoin muffinssit uuniin.

Kypsänä muffinssit ovat ihan hyvän makuisia, mutta kookosjauhot tekevät niille  "jauhoisen" sivutunnun. Yleensä tällä reseptillä thedyt muffinssit ovat todella mehukkaita ja pehmeitä. Mä en tajua. Ja mffinssin murenivat niin ,että ainoa tapa syödä niitä oli tämä:


Eli eräänlaisena myslinä.....

Auttakaa!!!

Ps. Kostoksi tein illalla pizzaa. Oikeista jauhoista. Se sitkosi ja kohosi ja paistui juuri oikeaksi.

2 kommenttia:

  1. Noh, yleensä mitään jauhoja ei voi vaihtaa noin vain toisiin. ;) Kookosjauho epäilemättä käyttäytyy eri tavalla kuin vehnäjauho. Eihän vehnääkään voi vaihtaa kivutta grahamiksi. Jos korvaisit osan vehnäjauhosta kookosjauholla? Ehkä 20%?

    Kiinnostavaa kyllä, tuo kookosjauho.

    VastaaPoista
  2. Kookosjauho on kiinnostava minustakin. Olen nyt kokeillut eri suhteilla, ja sain Facebookista Noralta hyviä vinkkejä:

    "Karppaus-sivustolta löydettyä: Vaikka kookosjauhot näyttävät hyvin paljon vehnäjauhoilta, ne käyttäytyvät eri tavoin. Eli tavallisissa resepteissä ei voi vain vaihtaa vehnäjauhoja kookosjauhoiksi. Neljäsosan voi vaihtaa suoraan, mutta pitää... lisätä saman verran (tilavuusmittoina) nestettä. Eli jos kahden desilitran vehnäjauhoissa korvaa puoli desilitraa kookosjauhoilla, niin sitten puoli desilitraa lisää nestettä. Ja miksi tehdä näin: ei vilja-allergisten hyväkarppien, tai ihan ei karppien leipomuksien glykeeminen indeksi pienenee, koska kookosjauhoissa on kuitua, rasvaa ja proteiinia enemmän kuin vaikkapa vehnässä.

    Ja gi:n laskemiseksi sitä jauhoa voi lisätä ruokalusikallisen pirtelöihin, kastikkeisiin, keittoihin.

    Koska jauhot käyttäytyvät eri tavalla kuin vehnäjauhot, se taikinakin näyttää ja tuntuu erilaiselta. Kuitenkaan ohjeiden määriä ei tule muuttaa, vaikka löysähköön taikinaan tekisi mieli lisätä jauhoja, lopputuloksesta tulee kuiva. Löysän taikinan voi antaa vetäytyä muutaman minuutin. Ja ohjeiden aineiden määriä on tarkoitus noudattaa kirjaimellisesti, ei vähän sinnepäin.

    Aineiden tulisi olla huoneenlämpöisiä, ei jääkaappikylmiä. Muuten jauhoissa oleva rasva voi kovettua liikaa."

    VastaaPoista