tiistai 1. elokuuta 2023

Unkarilainen jälkiruoka: Keisarinmurut" eli császár morzsa

Unkarilainen  "Keisarinmurut" eli császár morzsa on mannaryyneistä tehtävä jälkiruoka, jota syödään yleensä keiton jälkeen. Tämän voi nauttia sekä sokerin ja/hillon kanssa, meidän perhe syö tätä yleensä nimenomaan sokerin kera. 

 

 
Taikina muistuttaa hieman pannukakkutaikinaa.. Tämän ruuan alkuperä on Itävallasta, tarinan mukaan ensimmäistä kertaa tätä on tehty Itävalta-Unkarin keisarinna Elisabethille eli Sissille tai hänen miehelleen keisarille. Itävaltalainen nimi Kaiserschmarrn tarkoittaa samanmukaisesti keisarinmuruja kuten myös unkarilainen nimi. 
 
Keisarin murut
 
2,5 dl mannaryynejä
2,5 dl vehnäjauhoa
4 dl maitoa
2 rkl sokeria
2 kanamunaa
Hieman sitruunankuorta raastettuna
1 tl vaniljasokeria
Halutessa rusinoita
Öljyä paistamiseen 
 
Mannaryynit ja jauhot sekoitetaan ja niihin lisätään maito sekoittaen. Annetaan seistä noin puoli päivää. Kanamunat erotellaan, keltuaiset vatkataan sokerin kera ja lisätään vaniljasokeri(rusinat) ja sitruunankuoriraaste. Lisätään mannaryyniseokseen. Valkuaiset vatkataan erikseen vaahdoksi ja käännellään varovasti taikinaan. 
 
Laitetaan syvään kattilaan öljyä ja taikina päälle, annetaan paistua pohjasta kullankeltaiseksi. Sitten lastalla käännetään toisin päin ja annetaan paistua. Sitten lastalla "rikotaan" ( kuten munakokkelia tehtäsiin) ja annetaan paahtua murusiksi. Kun murut ovat saaneet väriä, vähennetään lämpö puoleen ja annetaan kypsyä kannen alla noin viisi minuuttia. Tarjotaan heti, vaikka keittolounaan jälkeen tai iltapalaksi. 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti