tiistai 25. toukokuuta 2021

Viikon resepti: Raparperi tarte tatin

 

Raparperi on yksi suosikeistani, mutta sitä harvemmin on lähi-Alepassa. Viikonloppuna pääsin poimimaan raparperia suoraan maasta ja tietysti eka mitä siitä piti tehdä, oli piirakka.

 

Koska rakastan tarte tatinia, niin tein siitä vähän omanlaisen version ja tästä tuli aivan oiva kinuskisen makea ja tahmea, raparperin antaessa tähän ihanaa kirpeyttä ja hapanoluen kivaa happamuutta. Melkein koko piiras meni kahteen pekkaan lauantai-illan jälkkäriksi, pienet palat jäi tänään vielä aamiaiseksi.

Tämä voi tehdä grillissä tai liedellä, loppukypsennys tehtiin uunissa. Tarte Tatin - piirakan jujuhan että se kumotaan lopuksi lautaselle "väärinpäin", ja vaikka tämä piiras ei näytä niin hyvältä kumottuna, se on todella hyvää. Ja ton ulkonäön voi peittää vaikka kermavaahdolla. Grillissä tehtynä tästä tuli todella kinuskinen, joten kannattaa kokeilla grillivaihtoehtoa!

 


Raparperi tarte tatin

Taikina:

1 dl jugurttia

70 g pehmeää huoneenlämpöistä voita

3 dl jauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

Täyte:

Noin 8-12 vartta raparperia (minulla oli pieniä varsia, joten 12 vartta)

2,5 dl sokeria

70 g voita

1 dl hapanolutta

Nypi jauhot (joihin sekoitettu leivinjauhe) voin ja jugurtin kanssa. Tee taikinasta pallo ja laita se kylmään hetkeksi.

Laita pienelle valurautapannulle (minulla halkaisija 19 cm) voi ja sulata se liedellä tai grillissä. Lisää pienityt raparperit ja sokeri, anna karamellisoitua kunnolla. Lisää olut ja karamellisoi lisää.

Laita uuni päälle 200 asteeseen. Kun täyte on jo toffeen väristä, ota taikina kylmästä, tee siitä hieman valurautapannua pienempi pyörylä ja laita täytteen päälle. Pistele taikinaan pieniä reikiä.

Kypsennä uunissa kunnes taikina on kullankeltaisen paahtunut. Kumoa isolle vadille viileänä ja nauti heti kermavaahdon ja marjaisen hapanoluen kera.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti