perjantai 20. marraskuuta 2020

Kirjavinkki: Maria Pettersson Historian jännät naiset

Yksi vaikuttavimmista kirjoista on tänä syksynä ilmestynyt Maria Petterssonin Historian jännät naiset, jossa on yli sata jännää tarinaa naisista. sekä esikuvallisista sankareista että ristiriitaisen mielenkiintoisista naishahmoista.


 

Historian jännät naiset -kirjassa on niin sotasankareita, rikollisia, kulttijohtajia, tieteenalan hahmoja ja muuta monen tuhannen vuoden takaa nykypäiviin asti. Mielenkiintoisimpia ovat naishahmot, jotka ovat ammatillisessa mielessä saavuttaneet paljon, mutta muuten saattavat olla täysin kettumaisia tai keskeneräisiä persoonina tai yhteiskuntanormeihin sopeutumattomattomia. Niihin on helppo samaistua.

Kirja on monellakin tapaa hyvä, ja se romuttaa myös tarinoillaan useita naisiin kohdistuvia käsityksiä ja siloteltuja esikuvauskomuksia. Usein ajatellaan, että jollain alalla esikuvalliset naiset ovat kaikilta ominaisuuksiltaan hyviä, mutta ei, he ovat yhtä inhimillisiä kuin me kaikki muutkin. Miessankareille sallitaan paljon enemmän normeista poikkeamista henkilökohtaisessa elämässään kuin naisille, ja tässä kirjasa on hyvä huomata, että naisetkaan eivät ole niin siloteltuja kuin usein annetaan ymmärtää julkisesti.

Kirja myös hyvin valottaa naisten kunnian-ja vallanhimoa joka on omasta mielestäni yhtä vahvaa kuin miestenkin, vaikka usein esim. naissotapäällikköjen tai hallitsijoiden valtaa selitetään henkilökohtaisilla syillä.

Kirja on erittäin inspiroiva. Teos on hyvin kirjoitettu ja herätti myös tiedonjanon, joten olen googletellut menemään useaakin naishahmoa. Tätä kirjaa voi oikeasti suositella kaikille. Ahmin kirjan kahdessa päivässä ja suosittelin esiteinityttärellenikin. Lukekaa tämä!

 


Ps. Marian haastiksen Radio Helsingin Maanantaikappale - ohjelmasta voi kuunnella tästä. Siellä Maria kertoo miksi yllä olevassa kuvassa oleva naishahmo on eräs hänen lempihahmoistaan, lisää kirjasta, sen synnystä ja myös sen, miten Mariasta tuli se mitä hän nyt ammatillisesti on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti