perjantai 22. kesäkuuta 2018

Unkarilainen marjapiirakka keskikesään ja jussifiiliksiä

Juhannus lähestyy ja tämä jussi on monestakin syystä erilainen kuin monta aikaisempaa.

Perusasiat ovat samat, vietämme perheen kanssa jussia Misun landella Hartolassa niin kuin aina ennenkin. Olen siellä nimittäin hengannut todella monta juhannusta ihan kahdeksantoistavuotiaasta alkaen. Muu jengi on vaihtunut, mutta me Misun kanssa olemme olleet siellä. Myöhemmin vakiojengiin on liittynyt myös Sanna, joten voisi sanoa että kolmistaan muodostamme juhannusperinteemme ytimen. Ja mikä sen parempaa.

Muut ovatkin sitten vaihtuneet vuosien varrella, poikaystäviä, avopuolisoita sekä aviomiehiä on tullut ja mennyt, kavereita ollut mukana ja tietysti minun lapseni ovat juhlineet juhannusta Misun landella koko elämänsä. Ainoita kertoja kun emme ole olleet Hartolassa onkin ollut kun esikoinen syntyi juhannuslapsena.

Nuorempana jussina pääosassa oli olut ja tanssilava, nykyään taas ruoka ja yhdessäolo. Aikoinaan Misun mutsi kyysäsi isoa porukkaamme Sysmän tanssilavalle, jossa tapasimme myös veljeni ja hänen ystävänsä. Nykyään taas tapaamme omaa sukuani juhannuspäivälounaalla, joka on vuorovuosina Misulla ja veljeni vaimon suvun luona Vääksyssä. Näin ne juhannusperinteet muuttuu.

Tänä vuonna meitä on uusia puolisoita parikin kappaletta, pieniä tulokkaitakin on mukana ja uusi eläinkin. Saa nähdä miten juhannus tänä vuonna muotoutuu. Kivaa tulee olemaan, siitä olen varma.
Tämä unkarilainen marjapiirakka syntyy mistä marjoista vaan, joten se on helppo tehdä ympäri kesän. Piirakka on hyvä monella tapaa; sitä on helppo syödä käsin, lapset rakastavat sitä ja se on vaivaton tehdä.

Unkarilainen marjapiiras

150 g huoneenlämpöistä voita, 1 dl sokeria, 1/2 sitruunanmehu(tai omenamehu), 2 kanamunaa, 1 tl vaniljasokeria, 1 tl leivinjauhetta, 3 dl jauhoja, 1 rkl rahkaa.
Lisäksi: 1 rkl jauhoja, noin 2 dl marjoja maun mukaan.
Sekoita voi ja sokeri. Lisää sitruunan mehu. Lisää sitten munat vatkaten, samoin maito/rahka. Lopuksi sekoita jauhoihin vaniljasokeri ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan sekoittaen.  Laita taikina vuokaan leivinpaperin päälle.  Sekoita kulhossa marjat jauhoihin ja sirottele ne sitten taikinan päälle. Paista 180 asteessa noin 20-30 minuuttia. Tarjoa pelkästään tai jäätelön kanssa. 

Hyvää Juhannusta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti