lauantai 23. joulukuuta 2017

Mitä kuuntelen? - Lempipodcastini


Olen nyt tänä vuonna kilahtanut podcasteihin. Ennen pidin niitä vähän hassuna (tyyliin miksi kuuntelisin jotain peruspuhehölinää) mutta nyt olen kääntänyt takkini. Ja saahan takkiaan kääntää, jos on hyvä syy.Ajattelin listata lempipodcastejani, ne kun ovat luureissani joka päivä. Huomasin Spotifystä, että musiikinkuunteluni on vähentynyt huomattavasti, koska nyt kuuntelen puhetta mieluummin.

Osasyy podcasteihin siirtymiseen on se, että olen huomannut oppivani kaikenlaista hyvin helposti kuuntelemalla. Esimerkiksi seuraavat tiedonjyvät ovat podcastien ansiota: Mussolini oli hygieniafriikki eikä kätellyt ihmisiä.  Jos pidät verisistä kauhuelokuvista, olet sinut sadomasokistisen puolesi kanssa. Kansa "frankit" on tarkoittanut aluksi vaan vapaita miehiä. Viimeinen Tsekkoslovakian presidentti Václav Havel on ollut panimossa töissä.

Toinen syy podcasien kuunteluun on se, että olen nyt syksyllä ollut hyvin onneton, ja huomasin että musiikki herkistää niin, että välillä tekee mieli itkeä raitiovaunussa. Siä en halua tehdä, joten on helpompaa kuunnella puhetta ja keskittyä siihen.

Tässä ovat listattuna omat suosikkipodcastini. Ne ovat suomenkielisiä, koska rakastan suomenkieltä ja pidän sen soljuvuudesta. Olen huomannut, että monet lempipodcastini ovat Ylen tuotantoa, pidän niiden asiallisuudesta.

Noin Viikon Radio on Noin Viikon Uutisten(jota rakastan) juontajan Jukka Lindstömin vetämä podcast, jossa tunnin ajan haastatellaan ihmisiä. Olen kuunnellut vain koomikkojen haastattelut, mutta ne ovat hyviä. Aivan paras on Antti Holman haastattelu, sitä voi kuunnella monta kertaa.

Pahan Ytimessä on vaikuttava podcast-sarja pahuudesta. Varsinkin Ihmismieli-jakso tuli painajaisiin. Pahuutta ymmärtää hieman enemmän sarjan kuuntelun jälkeen.

Radio Sodoma on paras kaikista podcasteista. Kymmenen minuutin jaksoja mukaradiosta Antti Holman esittäessä kaikki hahmot. Tämä on sellaista, että nauran ääneen kymmenenkin kuuntelukerran jälkeen. Holma kumoaa näin myös tavan, että podcast on kahden miehen puhumista rinnakkain tunnin ajan.

Länsimaisen sivistyksen lyhyt historia on kansantajuinen tapa ymmärtää lempiainettani historiaa paremmin. Varsinkin alun historia-jaksot ovat aivan mahtavia. Omat väikkäriohjelmaproffani esiintyvät maailmansota- ja kylmä sota-jaksoissa.

12 Diktaattoria on sukellus maailman julmimpina pidettyjen ihmisten mieliin. Tätä kuunnellessa mietityttää ihmisen pahuus ja toisaalta ne seikat jotka johtavat pahuuteen. Podcastit eivät ole kuitenkaan liian raskaita, niissä on myös paljon kuivaa huumoria.

Unelmaduunarit on podcast duuneista ja niiden tekijöistä. Podcastissa mietitään miten työ on mieleistä ja vieraina lukematon määrä unelmaduunejaan tekeviä ammattilaisia. Hyvä podcast minulle, joka vieläkin mietin mitä teen isona.

Suomen Paras Podcast on rehellisesti hauska. Siinä mennään joka kerta eri kohteeseen ja vapaasti hölistään asioista.

Juoppohullun Päiväkirjaa luin ensimmäisen kerran kun sitä levitettiin vielä pieninä palasina sähköpostilla. Sittemmin se on julkaistu kirjana, mutta parhaiten se minusa toimii näin kuunnellessa. Ennen se oli minusta hauskaa, nyt se on myös surullinen. 

Muuttoliike on podcast kaupungista. Rakastan kaupunkejä, ne ovat minun metsäni. Pocastissa puhutaan kaupungin kehittymisestä, lähiöistä ja kaikesta mitä kaupunkia koskee.

Ja sitten on tieysti oma podcastimme Elsan ja Anikon Kupla. Kuuntelen joka jakson äänityksen jälkeen, ja pidän siitä itse. Olemme käsitelleet niin ravintoloita, rakkautta, ystävyyttä, työtä kuin juhlapyhiäkin. Uusin jaksomme summaa koko vuoden, kuuntele tästä. 

Etsin myös koko ajan uusia kivoja podcasteja. Niitä saa ehdottaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti