tiistai 16. toukokuuta 2017

Puurohistoriani ja puuroa monella tavalla


En ole ikinä ollut puuron ystävä. En varsinkaan sen jälkeen kun neljävuotiaana tarhan täti pakotti minua syömään sitä.  Puuron limainen rakenne ällöttää ja varsinkin suolaisena en oikeasti ymmärrä, kuka sitä haluaa syödä (yllätys, etten pidä myöskään risotoista oikeastaan).  Unkarissa ei syödä puuroa hiutaleista ollenkaan. Ei meilläkään kotona syöty. Joten ei ihme, ettei harmaa, niljakas kama maistunut.

Kun tulin äidiksi, kaikkialla tolkutettiin, että lapsille pitää sitten antaa puuroa. Noin kuusikuukautisesta (kai, en muista enää) yritin syöttää esikoiselle puuroa, joka ei ollut siitä innostunut. Heti kun hän oppi puhumaan, ensimmäisiä sanoja oli karjua EI puurolle. Samalla kun heitteli sitä puuroa ympäri kämppää(puuro on muuten todella kettumaista pestä pois huonekaluista).  Toisen skidin kanssa luovutin jo aikaisemmin ja jätin puurot melkeimpä kokonaan väliin. Ironista kyllä, tämä jälkimmäinen pitää nykyään puurosta.

Mutta koska pidän itseäni joustavana ja kokeilevana ihmisenä, taivuin testaamaan ystäväni tuomaa puuroa. Ja se sai minut muuttamaan käsityksiäni. Samalla kaikki uudet puurokirjat saivat minut ajattelemaan puuroa eri lailla. Ymmärsin, että puuroakin on monenlaista.

En vieläkään ole puurofani, mutta nyt jo syön sitä. Tosin vähän eri lailla kuin ehkä useimmat.Lempipuuroni on Fazerin Sadonkorjuupuuro ja OmenaInkivääripuuro(tämä ei ole maksettu mainos, vaan rehellinen kehu). Syön niitä niin, että laitan puolet ja puolet molempia. En keitä puuroa, vaan laitan kiehuvaa vettä kulhoon ja puuro likoaa siinä. Kuumina (haha) päivinä syön puuron kylmän mantelimaidon kera.

Rakastan soseita ja pähkinöitä, joten usein puuro kuorrutetaan niillä. Hyviä ovat ne tölkissä myytävät sokeroimattomat hedelmäsoseet. Lisäksi on ihanaa, että on anoppi, joka laittaa aina ison kasan marjoja mukaan kun tulemme pohjoisesta Helsinkiin.

Lempilisäkkeeni ovat yhdistelminä:
- Sokeroimatona puolukkasurvos ja hunaja
- Anopin poimimat mustikat ja omenasose, maaähkinöitä päälle.
- Aprikoosisose ja suolamantelit
- Maapähkinävoi ja karpalot
- Kookosmanna ja mangosose
- Puolukka&chiasiemenhillo
-  Kookoshiutaleet ja mansikat
- Kookoskerma ja mandariinilohkot
- Lemon curd ja suolapistaasit
- Hunaja ja chilipähkinät

Syön puuroa aamulla, puoliksi pakosta koska en ole aamiaisihmisiä. Uusin aluevaltaukseni on syödä puuroa myös väli- ja iltapalana. Oho. Eli jotenkin se puuro on päässyt luikertelemaan minunkin ruokavaliooni, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Mutta hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti