maanantai 29. helmikuuta 2016

Olutta ja suklaata


Olen jo monta vuotta ollut sitä mieltä että olut ja suklaa ovat oiva pari.  Ja aina kun niitä kokeilee, niin tämä oivallus vahvistuu.

Olin pari viikkoa sitten Brewdog Helsingin olut&suklaa-tastingissa, jota piti ihana Amanda, joka on todella pro emännöimään tastingeja. Viimeksi kävimme Amandan pitämässä olut ja juusto-tastingissa. Katso vaikka!
Mutta nyt oluen ja suklaan kimppuun.  Meillä oli tarjolla neljää eri suklaata ja oluita, jotka Amanda oli valinnut.

Koko homma aloitettiin kookoksella ja mangolla maustetulla valkosuklaalla. Ja sille pariksi Brerwdogin Sant 5 a.m red ale, karamellimainen ale. Nämä sopivat hyvin yhteen, oluen antaessa makealle suklaalle tukea pehmeyteen ja makeuteen.

Seuraava makupari oli ruusuvedellä maustettu suklaa Riikasta (hyvin outo suklaa, ihan kuin olisi syönyt ruusunlehtiä ja suklaata, ei oma suosikkini) ja sen kanssa Great Dividen Colette Farmhouse Ale eli saison. Tätä olutta olen juonut ennenkin, ja pidän siitä kovasti. En itse ollut niinkään fiiliksissä tästä oluesta ruusuvesisuklaan(koska en pitnyt suklaasta) kanssa vaan valkosuklaan kanssa, jossa se kevensi hienosti suklaaan rasvamaisuutta.

Kolmas suklaa oli Luumäeltä kotoisin oleva maapähkinä ja toffeekonvehti. Ihana. (saa Robertin Herkusta). Oluena Amanda oli yhdistänyt siihen tuhdin pehmeän Mikkeller Milk Stoutin. Makean konvehdin kanssa sopikin oluessa oleva paahteisuus. Tosin tämänkin suklaan kanssa kävi myös saison.

Viimeisenä oli yhdistelmä, jossa mekin olimme mukana. Goodion tummaa raakasuklaata ja Donut Islandin Musta Munkki, kuulu hillomunkkioluemme, tosin tämä jo toinen satsi mitä Hiisillä on tehty. Täydellinen pari.

Olen aina sanonut, että olut ja suklaa-tastingin järjestäminen ei vaadi paljoa ja on yleensä ihan lottovoitto kaveripiirissäkin. Koska suurin osa rakastaa suklaata. Ja olutta. Kun muutaman perussäännön pitää mielessään, niin oluen ja suklaan yhdistäminen käy leikiten.  Koska suklaassa on paljon rasvaa, niin kannattaa yhdistää siihen oluita joissa on korkeampi alkoholiprosentti - Näin oluen alkoholi leikkaa suklaan rasvaisuutta ja keventää sitä. Tummien suklaiden kanssa kattaa yhdistää joko tumman paahteisia suklaita tai sittenhedelmäisiä lambiceja. Maitosuklaan kanssa itse pidän saisoneista tai tummista vehnäoluista. Valkosuklaan kanssa taas itse suosin happamia vehnäoluita, jotka keventävät valkosuklaan rasvaisuutta.

Kannattaa siis ostaa noin neljää-viittä erilaista suklaata ja niiden kanssa erilaisia stoutteja, portereita, vehnäoluita, saisoneita tai lambiceita. Ja sitten maistamaan!

Ja kiitos Amandalle, oli jälleen ihanaa. Seuraava olut ja suklaa-tasting on Brewdogissa 29.3. Ilmoittaudu tästä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti