tiistai 9. helmikuuta 2016

Oi, saison-oluita!


Kaikille on varmaan tullut selväksi, että rakastan saisoneita. Siksi varmaan minut kutsuttiin maistelemaan Stadin Panimon Saisonviikkojen tuotoksia Suvilahteen viime viikolla (kiitos Otto). Ja siitä oli juttukin NYT-liitteessä.
Saisonithan ovat ehkä sillä lailla lähempänä "alkuperäisiä"oluita, että niissä maistuu usein villihiivojen aromit tai erilaisten mausteiden maut. En aina välitä niin katkerista oluista, kuten nyt trendikkäät IPA-oluet, vaan juon saisoneita nimenomaan kun haluan virkistävää, maittavaa olutta. Alkuperäisestihän näitä saisoneita pantiin Belgian maaseudulla talvisin ja juotiin kesäisin maataloustöiden lomassa. Vähän kuin meillä kotikaljaa.

Stadin Panimon saisonviikoilla on tarjolla on monenmoista saisonia:

On perinteistä, saisonhiivalla tehtyä Belle Saisonia, joka on virkistävä ja sopivasti hapan. Jos ei ole ennen saisoneita juonut, tämä on hyvä aloitus tähän oluttyyppiin.  Tarjolla oli myös amerikkalittain huomaloitua, sitrusmaisen havumista saisonia, joka on sopivaa IPA-oluiden fanille.

Oma suosikkini oli kuitenkin hyvin epäsaisonmainen saison, eli savuinen saison, jossa on käytetty pyökkisavumaltaita. En ole itse niinkään savuoluiden ystävä, mutta tämä vakuutti. Oluesta löytyi niin saisonmainen happamuus kuin tasapainoinen savuisuus. Savusaisonissa on mukana myös loraus kypsytettyä pyökkisavubockia, joten maltaisuus tulee mukavasti esiin savun ja happamuuden ohella. Mielenkiintoinen. Ja kiva.

Saisoneihin kannattaa tutustua, varsinkin jos on pienen happamuuden ja hedelmäisyyden ystävä. Tutustumisen voi aloittaa joko käväisemällä Stadin Panimon Saison-viikoilla (jatkuvat 24.2. asti) tai sitten hakemassa Alkosta pari saisonia, joista omat suosikkini ovat perinteisen hedelmäinen Saison Dupont Biologique tai sitruunaruohomaisen pirteä, shamppanjamaisen kupliva Brooklyn Sorachi Ace. Nam.


1 kommentti:

  1. Saisonit on kyllä aivan parasta iän ikuisten ipojen jälkeen! Tuossa La Bellessa on kyllä vahvana mustaherukka sekä tuoksussa että maussa.

    VastaaPoista