keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Uutta perunasta - Latkes


Sain Sofialta Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin Jerusalem-kirjan tuliaiseksi Lontoosta viime vuonna. Ihan paras kirja, jossa koottuna Lähi-itä-henkistä safkaa toden teolla.

Ihania makuja, helppoja ohjeita. Kuten tämä, peruna latkes








Kyse on eräänlaisesta perunaröstistä tai perunapannukakusta, joita on aika monen maan ruokaperinteessä. Meillä on Unkarissakin tämäntyyppistä kamaa, siellä sitä kutsutaan nimellä tócsni.   Juutalaisessa perinteessä näitä syödään Hanukan aikaan. 

Latkes
4-5 perunaa raastettuna
2-3 palsternakkaa  raastettuna
4 kananmunaa (voi käyttää vain valkuaistakin)
Pari vartta ruohosipulia
2 rkl maissijauhoa
80 voita
1 dl öljyä
Suolaa ja mustapippuria

Huuhdo raasteet, puristele vesi pois ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Sekoita kulhossa kanamuniin, ruohosipuliin ja maissijauhoon. Lisää runsaasti mustapippuria ja hieman suolaa.  Puristele seoksesta litteitä kakkusia.

Laita pannulle voi ja öljy ja paista kakkuset kuuman öljyn ja voin seoksessa. Laita talouspaperin päälle jäähtymään. Me söimme näitä käsin dipattuna creme fraichen ja harissan kanssa. Oih.

MUTTA uutta on tämä; Opin että näitä syödään myös makeana. Jätä ruohosipuli, suola ja pippuri pois. Sirottele paistamisen aikana päälle ruoko- tai kookospalmusokeria. Nam.

Kiitos Sofialle kirjasta.

Ps.Tätä kirjaa saa myös Suomesta. Suosittelen hankkimaan.

Ps2. Tänään alkaa  Yotam Ottolenghin uusi ruokasarja Välimeri lautasella YleTeemalla klo 20. Kandee katsoa.

7 kommenttia:

  1. Miten se tócsni noin osapuilleen lausutaan? Tuleeko ymmärretyksi, jos sanoo suomalaisittain toksni?

    VastaaPoista
  2. Ottolenghin kirjat,tuo Jerusalem mukaanluettuna,ovat ihania! Seuraava kirja tekeillä,jota jo odottelenkin,mutta se on hänen Nopi-ravintolaan littyvä kirjansa.
    Latkeseja täällä näkee kaikenlaisina versioina tosiaankin hanuka-juhlan aikana;mullakin on blogissa vaikka millaisia versioita. Ja tuo Ottolenghin Välimeri-ohjelma on tosi hyvä,olen nähnyt pari jaksoa siitä.

    VastaaPoista
  3. Hitsi, meilläkin on tehty vastaavantyyppisiä ja mulla on yksi resepti tulossa jossa on paljon samaa. Kiitos vinkistä sen ohjelmankin suhteen - pitää katsoa; ottolenghi on mun viimesikojen sankari. :)

    VastaaPoista
  4. Latkes oi vei! Maissijauhon sijasta käy myös tavallinen jauho ja ruosipulin sijasta sipulin ysräville raastettua sipulia. Ennenkaikkea kaikki latkesit ovat nam!

    VastaaPoista