lauantai 17. lokakuuta 2020

Viikon resepti: Syyspiirakka omenasta

 

Tätä piirakkaa meillä tehdään niin omenasta, puolukasta kuin mistä tahansa kirpeästä hedelmästä tai marjasta. Ihanaa siitä tekee päällä oleva kaurasokerivoimuru. Alkuperäinen resepti on oman mamani työkaverilta Kansallismuseosta ja tämä on ollut aina nimenomaan oma lempipiirakkani, mitä edelleen toivon säännöllisesti maman tekevän kun sinne menen. Tosin silloin se pitää olla puolukasta.

 

 Syyspiirakka omenasta

Pohja:
180 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kanamuna
3 rkl omenasiideriä tai omenamehua
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kaurahiutaleita
2,5 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja
 
Täyte:
Omenoita tai kirpeitä marjoja
1/2 dl palmu/ruoko/tavallista sokeria
 
Päälle:
1/2 dl sulatettua voita
1/2 dl fariinisokeria
1,5 dl kaurahiutaleita

Laita voi kulhoon ja nypi tai vatkaa joukkoon sokeri. Lisää kanamuna ja vatkaa vaahdoksi. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää vaahtoon. Lisää siideri.
 
Voitele piirakkavuoka voilla ja painele taikina sinne. Lohko omenat ja asettele vuokaan, ripottele päälle sokeri. Paista uunissa noin 15 minuuttia 200 asteessa alimmalla tasolla.
 
Ota piirakka uunista, sekoita päällys ja levitä päälle. Sitten piirakka takaisin uuniin ja paista vielä 15-20 minuuttia. Anna vähän jäähtyä ja KÄY KIMPPUUN! 
 
Aikuisille juomaksi marjoilla maustettu hapanolut, vaikka lambic, gose tai berliner weisse, belgityylinen vehnäolut, mehuinen neipa tai kuiva omenasiideri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti