perjantai 28. heinäkuuta 2017

Yli tuhatvuotisessa luostarissa viinillä


On niin monesta syystä kiva, että oma lande on Unkarissa. Yksi kiehtovimpia syitä on se, että Unkari on täynnä historiaa ihan täällä meidän landekulmillakin.

Kävimme tutustumassa Pannonhalman luostariin jolla on vaatimatomasti ikää vasta tuollaiset 1020 vuotta. Luostari toimii edelleen ja siellä on koulu, lukio,  huomattava yrttitarha sekä (tietysti) erinomainen viinitarha.

Unkarilainen Géza-prinssi perusti luostarin vuonna 996 ja vanhimmat rakennukset ovat 1100-luvulta. Luostari on myöhäiskeskialajja toiminut myös linnoituksena ja sosialismin aikana, noin 1945-1990, luostari valtiollistettiin maan tapaan. Mutta luostaritoiminta on periaatteessa toiminut keskeytyksettä.
Luostarin yrttitarha tuottaa laventelia, yrttejä erilaisiin vaivoihin ja kolotuksiin, maustettuja etikoita, öljyjä ja tietysti hunajaa. Koko yrttitarhan päällä on huumaava tuoksu, joka pitäisi saada pulloon.

Kaikkiaan luostarin yrttitarhan alueella kasvaa toista sataa erilaista kasvia, joista osa jo hyvin harvinaisia unkarilaisia alkuperäiskasveja.


Viiniä on luostarissa tehty alusta asti, ja luultavimmin koko viininviljelyn leviäminen Pannonhalman alueelle johtuu luostarin aikutuksesta. Viinitila on modernisoitu 1990-luvulla ja tuottaa nyt sekä valko-, rosé- että punaviinejä. Rypälelajikkeina he käyttävät hyvin paljon perinteisiä unkarilaisia lajikkeita kuten királyleányka ja zefir, mutta myös mm. olaszrizling ja tramini ovat suosittuja. Pääsääntöisesti alueelta tulee valkoviinejä.  Luostarin viinikellariin järjestetään ohjattuja maisteluja. Me otimme 7 viini maistelumenun. Oli hyvä.
Itse luostarin alue on ihana. Kuten myös pääsylippu alueelle.


Luostarin kirjasto on kaunein kirjasto, mitä olen ikinä nähnyt. Sen vanhimmat osat ovat myös perustamisajalta ja jo 1100-luvulla kirjastossa on ollut yli 200 teosta, joka silloin on ollut kova luku. Luostarissa säilytetään myös vanhinta asiakirjaa josta löytyy unkarinkielellä olevaa kirjoitusta. Tämä on vuodelta 1055.  Jäljitelmä tästä asiakirjasta on esillä ja siinä voi etsiä latinankielisen kirjoituksen lomasta sitä yhtä pineä unkarinkielistä lausetta (minä löysin!).Suosittelen  paikkaa kaikille, jotka Balatonin alueella käyvät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti