sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Härkislasagne ja #lihatonlokakuu


Eilen se taas alkoi. Lihaton lokakuu. Jo kolmannen kerran. Tämä on oma kontribuutio kasvisyöntiin ja samalla mielenkiintoinen ruuanlaittokoe kuukauden ajan. Olemme muuten sekasyöjiä koko perhe, mutta olen huomannut että kuukauden ajan kun on syömättä lihaa, niin tulee ensinnäkin syötyä paljon maistuvimpia kasvisruokia, sitten saa itsensä haastettua ruuanlaitossa eikä aina työnnä ruokaan lihaa varmuuden vuoksi.  Aina Lihattoman Lokakuun jälkeen huomaa itsekin, miten lihansyönti vähenee luontaisesti.

Säännöt ovat; Lihaa en syö eikä sitä osteta kotiin. Kala, kanamuna, maitotuotteet ovat ok. Nämä siksi, että yksi tämän kuukauden tarkoitus on myös saada meidän syödä enemmän kalaa.

Kokosin edellisten vuosoen Lihaton Lokakuu-reseptit sekä neuvot ja ne voi lukea: reseptikooste2013, lisääreseptejä2013, juureswokki2014, juustoinenkasvispata2015 , vuohenjuustopiirakka2015, vegepasta2016, katkarapugratiini2016, kanamunakasvispapupata2016, sipulirisotto2012, caponata2012, härkäpapuhummus2014

Tähän sopii lopuksi erinomaisesti pari viikkoa sitten tekemäni lasagneohje Härkis-härkäpapuvalmisteesta. Skidit luuli että lasagne oli tehty jauhelihasta. Hih.




Härkislasagne

1 sipuli pienittynä, 1 valkosipulinkynsi pienittynä, 1,5 rkl makeaa paprikajauhetta, oliiviöljyä paistamiseen, 1 ptk Härkis-härkäpapuvalmistetta (250g), 2 dl aurinkokuivattua tomaattia öljyssä pieneksi pilkottuna, 2 rkl tomaattipyrettä, oreganoa, meiramia, mustapippuria, 6 dl tomaattimurskaa, 4 dl vettä, 1 dl hienoksi raastettua parmesania, noin 12-14 lasagnelevyä, 1 dl emmentaljuustoa

Kuumenna öljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää valkosipuli ja paprikajauhe ja kuullota hetki. Lisää härkäpapuvalmiste ja aurinkokuivattu tomaatti. Sekoittele ja riko kauhalla härkäpapuvalmisteen rakennetta pienemmäksi. Lisää tomaattipyre ja mausteet, sekoittele ja anna makujen imeytyä härkäpapuvalmisteseen. Lisää tomaattimurska, huuhtele vedellä purkista kaikki maut ja lisää loppu vesi. Anna porista ainakin kymmenen minuuttia, ja katso että härkäpapuvalmisteen rakenne on rikkoutunut kastikkeen joukkoon. Laita uuni päälle noin 200 asteeseen.
Öljyä uunivuoan pohja. Laita hieman kastiketta pohjalle. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Laita taas kastiketta, sitten levyjä, kunnes kastike loppuu. Sirottele päälle goudajuusto ja laita uuniin noin 20 minuutiksi. Jos vuoka näyttää kuivalta paistamisen lomassa, lisää siihen vähän vettä vuoan reunojen kautta.  


Ps. Minä tein muuten puolet gluteiinittomana, eli 12 lasagnelevyn lisöksi toiseen puoleen vuokaa, siivutin ohueksi yhden zuccinin. 

Hyvää Lihatonta Lokakuuta! 

2 kommenttia:

  1. Mulla on härkis vielä testaamatta, mutta aika hyvin jos ei lapset huomannut eroa jauhelihaan. Minä olin jo julistanut meidän nappuloille, etten enää peukaloi lasagnea. Mutta jos mä nyt vielä kerran testaisin ja katsoisin miten tuo härkis siinä uppoaisi ;)

    VastaaPoista
  2. Joo, mausta vaan kunnolla. Se härkis imee mausteita...

    VastaaPoista