tiistai 1. joulukuuta 2015

Glögi - punainen vai valkoinen?


Tänään on ensimmäinen päivä joulukuuta, joten ovi vapautuneesti kirjoittaa joulujutuista. Meidän perheessä joulunodotus aloitetaan aina ensimmäisestä adventista, jolloin syödään luumutorttuja ja juodaan ensimmäiset glögit. Ja skidit saa joulukalenterit. Näin oli jo silloin, kun olin pieni.

Tosin Munkkisaaressa kukaan muu ei pidä luumutortuista kuin minä, joten tänäkin vuonna tehtiin Mikalle juustolla täytettyjä versioita, lapset lähinnä vain leipoivat eri muotoisia luumuleivonnaisia ja minä sitten söin ne.

Mutta se glögi. Joka vuonna mietin samaa, ISOA ongelmaa; kumpi on parempaa, valkoinen vai punainen glögi. Huomaan että perinneminä tykkää punaisesta glögistä, mutta maun puolesta oikeasti pidän enemmän valkoisesta glögistä. Ja kun panimossa olen töissä. minun glögini on aina siideristä. Se on maultaan kevyempää ja kuitenkin jouluista.


Kuva duuniin ihana Liisa Valonen
Tämä resepti on syntynyt duuniin, mutta on ollut käytössä myös omassa keittiössä tiiviisti.

Siideriglögi
4-6lle

1 l makeaa(sokerilla makeutettua) omenasiideriä
Pari tähtianista, kanelitanko, 1/3 chili(ota siemet pois tai jätä koko chili pois jos et tykkää tulisesta), pala appelsiinikuorta
Koristeluun sokeria ja viipale appelsiinia

Laita kaikki kattilaan ja lämmitä. Jos kiehutat, alkoholi haihtuu, silloin saat alkoholitonta glögiä. Teen sitäkin välillä. Ota chili pois minuutin jälkeen. Kaada siivilän kautta laseihin.

Itse teen glögilaseihin usein sokerireunuksen, ihan vain koska se näyttää nätiltä: Kaada laakealle lautaselle sokeria, Pyyhkäise lasin reunaa appelsiininviipaleella ja paina alassuin sokeriin.

Toinen kingi siideriglögiresepti viime vuodelta (klik).

Joulu tulee. Jee!

3 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää tuo sinunkin glögisi! Vaihtoehtoisen reseptin voit kurkata täältä:
    http://punainenorvokki.blogspot.de/2015/11/reseptit-itse-tehty-glogi.html

    VastaaPoista
  2. KIva glögi.Minulla se helposti menee mustaherukkapohjaiseksi,mutta muitakin on kiva välillä kokeilla.

    VastaaPoista